Fransa’da yüz binlerce kişi 1 Mayıs’ı polisle çatışarak kutladı

HABER MERKEZİ- Fransa Paris’te 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününde yüz binlerin katılımıyla kutlandı. Anti faşistler 1 Mayıs’ta bankaları ateşe vererek uzun süre polis ile çatıştı. Çatışmalar sonucunda 54 kişi gözaltına alındı, 24 kişi yaralandı.

Fransa genelinde 1 Mayıs yürüyüşlerine yüz binlerce kişi katılarak, maaş artışı ve Macron’un emeklilik yaşını yükseltme politikasında vazgeçmesi için çağrıda bulundu.

Yürüyüşün başlangıcında La Republique Meydanı yakınında ve Paris’in doğusundaki La Nation Meydanı’na vardığında polisle çatışmalar çıktı. “Kara Blok” anarşistleri, Place Leon Blum’daki bir McDonald’s restoranını ateşe vererek barikat kurdular.

Paris ve Lille, Nantes, Toulouse ve Marsilya gibi diğer şehirlerde yaklaşık 250 miting düzenlendi. Fransa İçişleri bakanlığı, 24 bini Paris’te olmak üzere toplam 116 bin 500 kişinin 1 Mayıs eylemine katıldığını söyledi.

CGT sendikasının başkanı Philippe Martinez mitinglerden önce Reuters’e verdiği demeçte, “Hükümet, ücretleri artırarak satın alma gücü sorunuyla başa çıkmak zorunda” dedi.

Strasbourg’ta yaklaşık 2000 bin kişi buluştu

Fransa’nın Strasbourg kentinde yoğun katılım ile 1 Mayıs kutlandı. Aralarında Partizan okurlarının da olduğu sendikalar, anti faşist grupların olduğu kitle yürüyüş gerçekleştirdi.