Tek Tip Elbise Karşıtı Koordinasyon kuruldu

HABER MERKEZİ- Tek Tip Elbise (TTE) Karşıtı Koordinasyon, saat 13.00’te Taksim’deki İstanbul Barosu’nda basın toplantısı düzenleyerek kuruluşunu duyurdu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Başkanı Av. Gülseren Yoleri tarafından okunan açıklamada, 24 Aralık tarihli 696 sayılı KHK’nın 101 ve 103. maddelerinde yasal kılıfa kavuşturulduğu hatırlatılarak TTE’yi kabul etmeyen siyasi tutsaklara “disiplin cezası” verileceğine değinildi. Adalet bakanının TTE’nin bir ay içinde uygulamaya geçirileceğini söylediği hatırlatılan açıklamanın devamında TTE giydirilmek istenen tutsakların “suçlu” olarak damgalanacağı ifade edildi.

Ayrımcılık yasağının ihlali olduğu ifade edilen TTE’nin, yargılaması hâlâ süren tutsaklara da giydirilmesinin masumiyet karinesinin ihlali olduğu söylendi. TTE’yi kabul etmeyen tutsakların, ziyaret yasağından hücreye kapatmaya kadar birçok ceza alacağına, üst üste “disiplin cezaları” nedeniyle infazlarının yanacağına, mahkemeye çıkartılmayacakları için adil yargılanma hakkının ihlal edileceğine dikkat çekilen açıklamada TTE’nin 12 Eylül darbecilerinin bir uygulaması olduğu hatırlatılarak uygulamaya konmaması istendi. Açıklamanın ardından metne imzacı olan 44 kurum okunurken, metnin hâlâ imzaya açık olduğu ifade edildi.

Devamında Av. Ezgi Duman hazırladıkları dosyayı sundu. TTE’nin işkence ve kötü muamele yasağının ihlali olduğu belirtildi. Birçok başvurularında karşılarına çıkan “OHAL var” gerekçesinin geçerli olmadığına dikkat çeken Duman, TTE’nin hukuka aykırı olduğunu belirtti. Bu uygulamanın hapishanelerde yeni katliamlara yol açabileceğine dikkat çeken Duman buna karşı çalışmalar yapacaklarını söyledi.

Tekrar söz alan Yoleri, ’84 ölüm orucu direnişine değinerek “Mücadelenin mahpusların üzerine bırakılmaması gerekiyor” diyerek saldırının tüm topluma dönük olduğuna dikkat çekti. Hapishanelerde olası bir saldırı durumunda kriz masası ve hapishaneler özgülünde görev alacak avukat ekiplerinin oluşturulması çalışmalarının olduğunu aktardı.