Tunuslu gazeteciler “bağımsız medya” talebiyle greve gidiyor

HABER MERKEZİ- Tunuslu gazeteciler medya bağımsızlığı için genel greve hazırlanıyor. Tunus Ulusal Gazeteciler Sendikası Başkanı Muhammed Yasin el-Celasi, “Hükümet yetkilileri ile birçok görüşme yapmamıza rağmen olumlu ya da olumsuz herhangi bir cevap alamıyoruz. Bu nedenle 2 Nisan’da genel greve gitme kararı aldık” dedi. Tunuslu gazeteci Kemal eş-Şarni de “Bir gazeteci, haber kaynağını açıklaması için eğer zorlanıyorsa bunun için baskı görüyorsa, bu gazetecilik mesleğinin yapılamayacak derecede baskıya maruz kalınması anlamına geliyor” diye konuştu.

“2 NİSAN’DA GENEL GREVE GİTME KARARI ALDIK”

Tunus Ulusal Gazeteciler Sendikası, Cumhurbaşkanı Kays Said’in medyayı pasivize etmeye yönelik girişimlerde bulunduğu ve basın özgürlüğünü tehdit eden söylemler kullanmasına tepki göstermişti. Said ve hükümet yetkililerinin Tunus Ulusal Gazeteciler Sendikasının taleplerini karşılayacak herhangi bir adım atmaması üzerine sendika genel grev kararı aldı. Sendika, Başbakan Necla Buden ve diğer hükümet yetkilileri ile bir dizi görüşme yapmalarına rağmen taleplerinin karşılanmadığını ve bu nedenle 2 Nisan’da genel greve gideceklerini duyurdu.

AA muhabirine konuşan Tunus Ulusal Gazeteciler Sendikası Başkanı Muhammed Yasin el-Celasi, medya bağımsızlığının önemine vurgu yaparak, “Kamuya ait medya kuruluşlarının bağımsızlıklarını koruyabilmeleri için birtakım adımlar attık. Bazı kurumlardaki yönetici boşluğundan yararlanan yetkililerin, yayın politikasına müdahale etme girişimlerine karşı çıktık. Bu bağlamda; çalışırken kırmızı kurdele takmak, gösteriler düzenlemek, hükümet yetkilileriyle görüşmeler yapmak gibi farklı birçok eylem gerçekleştirdik” diye konuştu.

Celasi, hükümet yetkililerinden olumlu ya da olumsuz herhangi bir cevap alamadıklarını belirterek “Bu nedenle 2 Nisan’da genel greve gitme kararı aldık, bu şekilde taleplerimiz gerçekleşene kadar eylemlerimizi devam ettirmeye kararlıyız. Genel grev kararımızı medya mensubu arkadaşlarımız olumlu karşıladı, greve geniş katılım sağlanmasını bekliyoruz.” diye belirtti.

.