HABER MERKEZİ– Darinda Çorap fabrikası patronu, sefalet ücretine itiraz ettikleri için 9 işçiyi Kod-49’la işten attı. İşçiler, Deriteks ve Tekstil-İş Sendikası’nın ortak çağrısıyla Beylikdüzü’ndeki fabrika önünde eylem yaptı. BDSP, Mücadele Birliği, Kaldıraç, TOMİS, TİP ve Dev Tekstil Sendikası’nın da desteklediği eylemde, “Düşük ücret teklifini kabul etmiyoruz, her hakkımızı alacağız. Darinda Çorap işçisi yalnız değildir” pankartı açıldı, “Çorap işçisi yalnız değildir”, “Her hakkımızı alacağız” dövizleri taşındı.
‘KOD-49 BİR YALANDIR’
Tekstil-İş yöneticisi Nurseli Gözüaçık, işçilerin insanca yaşayabilmek için zam istediklerini ve patronların teklif ettiği zammın elektrik faturalarını bile karşılamadığını söyledi. İşçilerin 5 bin 500 liralık ücreti kabul etmediklerini belirten Gözüaçık, işçiler hakkını alana kadar mücadele edeceklerini söyledi.
Gözüaçık, patronların işçilere düşman muamelesi yaptığını ve Kod-49’la işten attığını belirterek, “Kod-49 bir yalandır” ifadelerini kullandı. “Şu anda ülkenin dört bir yanı işçilerin mücadelesiyle sarılıyor. İşçiler ülkenin dört bir yanında ekonomik krizin karşısında ekmeğinin peşine düştü, hakkını istiyor” diyen Gözüaçık, Darinda Çorap işçilerinin de hakkı olanı istediğini ve sendika olarak her zaman işçilerin yanında olduklarını belirtti.
‘ADİL BİR ÜCRET İSTİYORUZ’
Darinda Çorap fabrikasında sefalet zammına itiraz ettiği için işten çıkarılan kadın işçi de eylemde konuşma yaptı. 9 aydır fabrikada gece gündüz çalıştırıldığını, 12 saati aşan mesailer sırasında pek çok iş kazası yaşandığını anlatan işçi, kendilerine teklif edilen zammın elektrik faturalarını bile karşılayamadığını söyledi. Adil bir ücret ve insanca bir yaşam istediklerini vurgulayan kadın işçi, “Ben buradayım, gitmiyorum. Direneceğim, hakkımın arkasındayım” diye konuşarak, mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceklerini belirtti.
‘İŞÇİLER HAKLARINI İSTİYOR’
Pek çok farklı fabrikada çorap işçilerinin çalışma koşullarının düzeltilmesi için mücadele ettiğini dile getiren Deriteks yöneticisi Veysel Arslan da, hayat pahalılığı ortadayken işçilerin çok temel haklarını istediklerine dikkat çekti. Patronların işçilerin emeğini sömürerek karlarına kar kattığını vurgulayan Arslan, patronların işten atma, tazminat gasbı saldırılarına karşı mücadelenin önemine işaret etti.
Eylem, “Darinda işçisi yalnız değildir”, “İşçilerin birliği patronları yenecek”, “Zam bizim hakkımız, söke söke alırız”, “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız” sloganlarıyla sona erdi.