HABER MERKEZİ-Medya Araştırmaları Derneği’nin (MEDAR) açıkladığı rapora göre, bir yılda en az bin 197 haber hakkında “içerik kaldırma” kararı verildi.
MEDAR’ın, Etkiniz AB ve İsviçre Büyükelçiliği desteğiyle yürüttüğü “Sosyal medya yasasının basın özgürlüğü üzerine etkileri izleme araştırması genişletilmiş tarama raporu” yayınlandı.
Ekim 2020’de yürürlüğe giren 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un güncellenmiş hâlinin basın özgürlüğü üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılan araştırma kapsamında raporda; medya kuruluşlarına gelen içerik kaldırma kararları derlenerek buna ilişkin politika önerileri sunuldu.
Bir yılda en az bin 197 haber hakkında içerik kaldırma kararı verildiğinin belirtildiği ve en çok “yolsuzluk ve usulsüzlük” haberlerinin kaldırıldığına yer verildi.
YOLSUZLUK VE USULSÜZLÜK
Raporda, içerik kaldırma kararlarının 675’i yolsuzluk ve usulsüzlük, 466’sı ise “görevin kötüye kullanılması” konusunda verildi. Raporda, çoğunlukla iş insanlarının, şirketlerin ve bürokratların kaldırma talebinde bulunduğu ifade edildi. Bin 80 haberin, “kişilik haklarını ihlal ettiği” gerekçesiyle kaldırma kararıyla karşılaştığı saptandı.
36 medya kuruluşunun takip edildiği araştırmada en çok kaldırma kararının 144 içerik ile Cumhuriyet gazetesine verildiği, onu 129 içerik ile BirGün gazetesinin ve 98 içerik ile Oda TV’nin takip ettiği belirtildi.
YASANIN YENİDEN DÜZENLENMESİ ÖNERİSİ
Raporda öneri olarak şunlar sunuldu: “Yapılan değişikliklerin temel hak ve özgürlükleri korumak yerine basın ve ifade özgürlüğüne darbe vuruyor. Yasa yapım sürecine ilgili organların ve kamuoyu dahil edilmeli. Bağımsız denetleme organları oluşturulmalı. Yasanın etkileri tespit edilip yeni düzenlemelerde bu etkiler göz önünde tutulmalı. Yasa, toplumun tüm bileşenlerinin temel hak ve özgürlüklerini güvence altına alacak şekilde yeniden yapılandırılmalıdır” diye belirtildi.