HABER MERKEZİ-Olağanüstü Hal’i (OHAL’)ve yayımlanan Kanun Hükmündeki Kararnameleri (KHK) hapishanelere ve özellikle devrimci, demokrat ve yurtsever tutsakları sindirme aracı olarak kullanan AKP iktidarının bu kapsamdaki ‘uygulamalarının’ son adresi Tekirdağ 2 No’lu Hapishanesi oldu.
Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Tekirdağ 2 No’lu T Tipi Hapishanesi’nde tutulan avukat Engin Gökoğlu’nun gardiyanlar tarafından kolunun kırılmasına ilişkin soruşturmada hapishane yönetimi, olay sırasında kırılan cam, masa, sandalye gibi eşyaların dökümünü savcılığa “savunma” amaçlı gönderdi. Savcılık, müşteki sorgusu sırasında Gökoğlu’nun kırılan kolundan çok koğuşta kırılan eşyalara ilişkin sorular yöneltti.
Tekirdağ 2 No’lu T Tipi Hapishane yönetimi, “Kurumlarda olabilecek olaylara karşı tedbir alınması” konulu gizli yazıyı gerekçe göstererek, avukat Engin Gökoğlu’nun arasında bulunduğu 8 tutsağın 30 Ekim 2017’de koğuşunu değiştirmek istedi. Hapishane içinde bir tür sürgün niteliğindeki bu yer değiştirmeye karşı tutsaklar direnince fiziki saldırıya uğradılar. Bu saldırı sonrası 8 kişi darp edilerek, 4’erli olarak, iki farklı koğuşa konuldu.
Gökoğlu’nun arasında bulunduğu 4 kişi, diğer arkadaşlarının yanlarına getirilmesini ve yaralanmadan dolayı revire götürülmek istediklerini bildirdi. Hapishane yönetimi ise bunu “ayaklanma” olarak gördü ve “ayaklanmak suretiyle isyanı başlamadan önleyebilmek” gerekçesiyle 4 kişiye tekrar saldırdı. İtfaiye hortumuyla su sıkılan 4 kişiden Gökoğlu’nun kolu sert müdahale sonucunda kırıldı. Gökoğlu, bir süre süngerli odaya konuldu. Hastaneye ambulansla değil ring aracıyla götürülen Gökoğlu’nun kolu ancak 1 Kasım günü alçıya alındı. Gardiyanlar ise olayın yaşandığı gün hastaneye giderek iki gün iş göremezlik raporu aldı.
Kurum müdürü, avukat Gökoğlu’nun arasında bulunduğu 8 kişi hakkında hazırladığı tutanağı, soruşturma başlatılması için savcılığa gönderdi.
Bu arada Engin Gökoğlu’nun suç duyurusu üzerine Tekirdağ Başsavcılığı, soruşturma başlattı. Savcılık, müşteki Gökoğlu’nun sorgusu sırasında kolunu kırana değil, koğuşta kırılan eşyalara yönelik sorular sordu. Cezaevi yönetimi de soruşturma dosyasına olaylar sırasında hazırladığı “hasar tespit tutanağı”nı savcılık dosyasına gönderdi. Tutanakta kırılan koğuş camı, ampul, masa, sandalye, asma kilit, menteşe, sehpa olmak üzere 498 TL’lik zarar olduğunu bildirdi.