HABER MERKEZİ- Eğitim emekçilerinin tüm itirazlarına rağmen öğretmenleri “başöğretmen”, “uzman öğretmen” ve “öğretmen” olarak bölen, öğretmenlerin ek göstergesini 3600’e çıkaran kanun teklifi, TBMM’de kabul edildi.
AKP milletvekillerinin imzasıyla getirilen “Öğretmenlik Meslek Kanun Teklifi”, Meclis Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda kabul edildi. Teklifle, öğretmenlerin atamaları ve mesleki gelişimleriyle “kariyer basamaklarında ilerlemelerinin” düzenlenmesi amaçlanıyor.
Öğretmenlik mesleği, aday öğretmenlik döneminden sonra “öğretmen”, “uzman öğretmen” ve “başöğretmen” olmak üzere üç “kariyer basamağına” ayrılacak.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ: TEKLİFTE AKP TİPİ ÖĞRETMEN YARATMA ARAYIŞI VAR
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, kanun teklifine dair “AKP tipi bir öğretmen yaratma arayışı var. O alanı da dizayn etmeye çalışıyorlar” dedi.
Beştaş, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi’ne ilişkin şunları kaydetti:
“AKP tipi bir öğretmen yaratma arayışı var. O alanı da dizayn etmeye çalışıyorlar. Bu teklifin, sendikaların ya da öğretmenlerin demokratik katılımı ile oluşmadığını gayet iyi biliyoruz. 18 milyon öğrencinin, 1 milyona yakın öğretmenin çalışma koşullarının düzeltmesine, iyileştirilmesine dair de hiçbir plan yok. Teklifte öğretmenler ayrıştırılıyor. Nasıl? Aday öğretmen, öğretmen, uzman ve başöğretmenlik gibi bir meslek ayrıştırması yapılıyor. Bu da hem eşitsizlik doğuracak hem de çalışma barışını bozacak bir düzenlenme.”
EĞİTİM SEN PEK ÇOK İLDE EYLEM DÜZENLEDİ: TEKLİF GERİ ÇEKİLSİN
Eğitim Sen üyeleri pek çok ilde öğretmenler arasında rekabeti arttıracak tasarıyı kabul etmediklerini belirterek, öğretmenlerin konumlarını güçlendirmeyi, haklarını geliştirmeyi ve korumayı amaçlayan bir kanun istediklerini dile getirdi.
Meslek kanununun kamu-özel ayrımı yapmadan özel okul ve kurslarda öğretmenlik yapanları da kapsayarak o mesleği icra eden herkesin ilgili meslek kanunu kapsamında olması gerektiğini ifade eden Eğitim Sen adaylık sınavı kaldırılarak yerine değerlendirme komisyonu getirilmesinin akıllara torpil uygulamalarını getirdiğini belirtti. Sadece birinci derecedeki öğretmenlere verilmesi öngörülen 3600 ek gösterge ve ekonomik düzenlemelerle ilgili diğer maddelerin 15 Ocak 2023 tarihinden sonra yürürlüğe girecek olmasının tasarının seçime yönelik olduğunun göstergesi olduğunun altını çizdi.
Öğretmenler arasında halen var olan sözleşmeli, kadrolu, ücretli öğretmen ayrımlarına yenilerinin eklenmek istendiğini dile getiren Eğitim Sen Kaya, öğretmenleri kariyer basamaklarına bölüp farklı ücretlerle eğitimin rekabetçi bir yapıya büründürüldüğünü ‘Nitelikli Öğretmen/Niteliksiz Öğretmen’ algısı yaratılmak istendiğini ifade etti. Bunun aynı işi yapan, sınıfında, branşında aynı eğitim içeriğini anlatan öğretmenler arasında dayanışmayı bozmayı hedeflediğini ve sınıflarında uzman ya da başöğretmen isteyen velilerle okul idaresi ve öğretmenler arasında gerilimlere ve okullarda oluşturulan özel sınıfların yaygın hale gelmesi sonucunu doğuracağını belirten Eğitim Sen “Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı”na uygun bir düzenleme yapılmasını istiyor.