Tuzla’da direnişe geçen Oppo işçileri Türk Metal’e tepkili

HABER MERKEZİ- İstanbul Tuzla’da sendikalı oldukları için işten çıkarılan Oppo işçileri, fabrika önünde direnişe başlıyor. Devlet teşviki ile Ocak 2021 yılında kurulan Çin sermayeli Oppo fabrikasında, 1300 işçinin 600’ü 2021 mayıs ayında Türk Metal Sendikası’na üye oldukları için işten çıkarıldı.

İşçilere 8 günlük izin veren fabrika sahipleri, işçileri arayarak ve mesaj atarak işten çıkarmalara başladığını bildirdi. Ekonomik kriz, asgari ücret ve döviz kurundaki dalgalanma bahane edilerek küçülmeye gideceğini gerekçe gösteren Oppo fabrikası yetkilileri, işçilerin alacaklarına ilişkin herhangi bir bildirimde bulunmadı.

İşçileri işten çıkaran Oppo fabrikası bir taraftan da kariyer sitelerinde fabrikanın iş ilanı verdiği ortaya çıktı. İlanın işçiler arasında yaygınlaşması sonrası şirket, ilanı internet sitelerinden kaldırmak zorunda kaldı. İşten çıkarılan işçiler Oppo’nun önünde bir araya gelerek bu hukuksuzluğa karşı direniş kararı aldı.

Her gün fabrika önünde eylem yapacaklarını duyuran işçiler, “Üye olduğumuz sendika yanımızda durmadı” açıklaması yaptı. Direkt aramak yerine evlerine tebligat geldiğini de kaydeden işçiler, “Fabrika yetkilileri kağıtlara tarihleri yanlış, farklı şekilde yazıyorlar. Sürekli bu şekilde şeylerle uğraşıyoruz. Sendika kesinlikle yanımızda olmadı. Sendika Başkanı, ‘Eğer sendikaya gelirse kimse çıkarılmayacak. Sendikaya üye olun’ dedi. Herkesi zorunlu olarak sendika üyesi yaptılar” diye yaşanılanları anlattı.

‘HANİ NEREDESİN SERKAN BAŞKAN?’

Türk-Metal Sendikası’nda örgütlü olan işçiler, sendikanın işten çıkarmalar başladığından beri sessiz kalması nedeniyle sendikaya da öfkeli. Bir işçi sendikaya olan tepkisini şöyle anlattı:

“Bana hiçbir faydası olmadı. İşten çıkardılar beni. Yine aynı şey, hiçbiri arkamda durmadı. Serkan Başkan bize burada ‘Sizi işten atanı toprağın altına gömeriz’ diyordu. Hani neredesin Serkan Başkan? İşten çıkartıldığımızdan beri ne aradı ne sordu ne mesaj attı. Biz üye olduğumuzda ‘Oppo işçisi bizimle örgütlü’ falan diyordu; neredesiniz yoksunuz. Serkan Başkan’a mesaj attım okumasına rağmen hala bana geri dönmedi. ‘Dolabımda eşyalarım var’ diyorum içeri giremiyorum. ‘Kargoyla gönderin’ diye ben söylüyorum, kimsenin umurunda değil. Beni içeri almıyorlar. Ben şimdi içeri girmek istesem güvenlikler engel oluyor. Neden çünkü işten çıkartıldım ben. Zorluk çıkartacağımı düşünüyorlar içeri girersem. Sanki biz öcüyüz, birini döveceğiz.

Böyle olmaz. 600-700 kişiyi mağdur etmek ne demek ya? İçerde biz eşek gibi çalıştık. Yok sigara içemezsin, yok şuraya gidemezsin, yok şunu yapamazsın. Bir arkadaşımızla bile konuşamaz hale geldik. Tutanak tutmakla tehdit ediyorlardı. Keşke daha çok tutanak tutsaydı, keşke içerden çıkıp sigaralar içseydim. Ama hiçbirini yapmadık. Keşke yapsaydık.

Ömür boyu aç kalayım ama kesinlikle Türk Metal Sendikası’na bundan sonra üye olmayacağım. Bana yarayan hiçbir şey yapmadılar, hiçbir faydalarını görmedim. Türk Metal, işçilerin hiç arkasında durmadı. Serkan Başkan bize çok fazla güvence verdi, ‘Üye olun kimse çıkarılmaz’ dedi. Hepimiz çıkarıldık arkamızda da durmadılar. Hiçbir arkadaşım bu sendikayı istemiyordu. Zoraki girdik, hepimiz pişmanız. Yok ikramiye dediler, yok fazla maaş dediler. İstemiyoruz.”

İşten çıkarılan Oppo İşçileri, fabrika önünde basın açıklaması yaptıktan sonra dağıldı. Basın açıklaması öncesinde ve sonrasında Türk Metal temsilcileri ortamı gererek basın mensuplarına ve eylem için desteğe gelen insanlara tepki gösterdiler. İşçiler ise direnişte ısrarcı olduklarını belirterek her gün fabrika önünde direneceklerini söyledi. (İlerihaber)