SES’ten süresiz grev uyarısı: 22 Aralık’a kadar talepler karşılansın

HABER MERKEZİ- Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Eş Başkanı Abuzer Aslan, sağlık çalışanlarının koşullarının düzeltilmesi ve ek ödeme adaletsizliğinin giderilmesi taleplerinin karşılanmaması halinde süresiz greve gidecekleri uyarısında bulundu.

SES, emekçilerin çalışma koşullarının düzeltilmesi ve Sağlık Bakanlığı’nın ek ödemede adaletsizliğini protesto etmek amacıyla birçok kentte bir günlük iş bıraktı. SES üyeleri, aynı zamanda çeşitli tarihlerde aynı taleplerle hastane önlerinde protesto eylemleri gerçekleştirdi.

‘AİLE HEKİMLİĞİNDE PUANLAMA SİSTEMİ YANLIŞTIR’

SES’in bir süredir gerçekleştirdiği eylemler, talepleri ve iktidarın sağlık politikalarını, SES Şişli Eş Başkanı Abuzer Aslan Mezopotamya Ajansı’na değerlendirdi. Aslan, AKP’nin iktidarı boyunca sağlık alanlarını seri üretim fabrikasına çevirdiğini söyleyerek, iktidarın hastaları müşteri, sağlıkçıları ise birer ücretli köle olarak gördüğünü ifade etti. Aile hekimliklerinin ticarethane olmadığını vurgulayan Aslan, “Aile hekimliğinde puanlama sistemi yanlıştır. Sağlık emekçileri olarak, sahte duruşu kabullenmedik, kabullenmeyi de doğru bulmuyoruz. Bir performans sistemi getirdiler. Performans sistemi nedir? 1856’da İngiltere’de parça başı çalışan işçilerin, Türkiye’de 2001 ile 2021 yılları arasında uygulanan sisteme benzetiyorum. O yüzden performans sistemine parça başı sağlık hizmeti diyorum. Birim başı performans getirerek, bu sistemle sağlıkçıları köle olarak çalıştırmaya başladılar” diye belirtti.

‘KOŞULLAR NEDENİYLE BİNLERCE HEKİM VE SAĞLIK ÇALIŞANI İSTİFA ETTİ’

Bu koşullardan dolayı binlerce hekim ve sağlık çalışanının istifa ettiğini dile getiren Aslan, sağlık çalışanlarının bu şartlardan dolayı çalışamaz hale geldiğine işaret etti. Sağlık Bakanı’nın geçtiğimiz günlerde açıkladığı ve “müjde” olarak duyurduğu zam açıklamalarına tepki gösteren Aslan, “Sağlık Bakanı zamları ayaküstü yapıyor. Kesinlikle bir zam falan yok. Sabit ek ödememiz döner sermayeden karşılanıyordu. Onun genel bütçeden yansıtılacağı söylenilmişti. Biz bunu olumlu bulduk. Bizim almış olduğumuz ücretimizin emekliliğimize yansıtılmasını memnuniyetle karşıladık. Ama sonra anladık ki, bunun içinde başka oyunlar var” şeklinde konuştu.

‘İKTİDAR, ZAM ALGISI YARATMAYA ÇALIŞIYOR’

Aslan, bakanın zamların tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak yönündeki açıklamasının aksine zamların sadece hekimler ve pratisyenleri kapsadığını dile getirdi. İktidarın bu “hamle” ile algı yaratmak istediğine dikkat çeken Aslan, “Zam alanlar içerisinde asistan hekimler, aile hekimleri, üniversitelerde çalışan hekimler yok. Biz de buna karşı ses çıkardık. Bütün hekimlere ve sağlıkçılara uygulansın diye itirazlarımızı yaptık, grev yaptık, açıklamalar yaptık ve sesimiz duyurduk” diye konuştu.

SÜRESİZ GREV UYARISI: 22 ARALIK’A KADAR SÜRE VERİLDİ

Aslan, talepleri doğrultusunda 22 Aralık’a kadar olumlu adımlar için süre verdiklerini belirterek, taleplerinin karşılanmaması halinde gerekirse süresiz greve de girebileceklerini uyarısında bulundu. Aslan, “Sağlık emekçileri bu haksızlığı kendisine reva görmüyor. Çünkü salgın sürecinde en zor süreci sağlıkçılar gördü. Bunları yaşarken sağlık emekçilerine bunları reva görmeleri kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

‘SAĞLIKÇILARLA HALKI KARŞI KARŞIYA GETİRMEYE ÇALIŞIYORLAR’

AKP’nin bir algı operasyonu yaparak sağlıkçıları ve halkı karşı karşıya getirmek istediğini söyleyen Aslan, şöyle devam etti: “Sağlıkçılara ‘5 bin zam’ diyorlar. Bu söylemleri gerçekçi değildir. Biz bunu halka anlatamıyoruz. Çünkü iktidar bunu yaparak bizi halkla karşı karşıya getiriyor. Binlerce arkadaşımız hastanelerde şiddete maruz kalıyor. Kafalarında mermer taşı kırılıyor. Görev başında onlarca hekim arkadaşımız vefat etti. İktidar bizi böyle halkla karşı karşıya getiriyor. İktidarın bu söylemleri bize şiddet olarak geri dönüyor.”

ENFLASYON VERİLERİNE TEPKİ: TÜİK NEREDEN ALIŞVERİŞ YAPIYOR?

Açıklanan enflasyon oranlarının doğru olmadığını ifade eden Aslan, gerçek enflasyonun marketten aldıkları eşyalar olduğunu sözlerine ekledi. Aslan, “TÜİK nerden alışveriş yapıyor bize söylesin biz de oradan alalım. Enflasyonu artan fiyatlar gösterir. Sağlık emekçilerine reva görülense, yüzde 21 bile değil. Yüzde 5’lik bir oran” ifadeleriyle tepki gösterdi.

‘SEÇİM ÖNCESİ VERİLEN SÖZLERİN HİÇBİRİ YERİNE GETİRİLMEDİ’

Döner sermayenin tamamen kaldırılması gerektiğinin altını çizen Aslan, insanca yaşayabilecekleri bir ücret talep ettiklerini vurguladı. Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsanca yaşam ne demektir? TÜİK’nin açıkladığı enflasyon rakamlarının üstünde bir ücrettir. Her seçim öncesinde verilen bu sözlerin hiçbiri yerine getirilmedi. Bir an önce 3600 ek göstergenin kademeli olarak 7200 kadar verilmesi gerektiğini söylüyoruz. Bu sözler seçim meydanlarında söylenecek sözler değildir.”

SAĞLIKTA ŞİDDET YASASI

Talepleri arasında koronavirüsün sağlıkçılar açısından meslek hastalığı kabul edilmesi ve sağlıkta şiddet yasasının çıkarılması olduğunu da ekleyen Aslan, “Yıpranma payımız da var. Her 5 yılda bir 1 yıl verilmesi gerektiğini söylüyoruz. Çünkü biz bunu hak ettik. En çok yıpranan sağlık emekçileridir” diye belirtti.

MİTİNGE ÇAĞRI

Aslan, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) 19 Aralık’ta İstanbul Kartal Meydanı’nda yapacağı mitinge de çağrıda bulunarak, “Bütün halkımızı, sendikaları, işçileri, emekçileri, Kartal Meydanı’nda mitinge bekliyoruz” diye seslendi.