HABER MERKEZİ- İstanbul’da bulunan Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün seçmeli din dersi baskısı yaptığı öğrenildi. Okullara gönderilen yazıda seçmeli ders formunun doldurularak en geç bugün ilçe milli eğitim müdürlüğüne iletilmesi istendi. Bazı okulların formu erken gönderdiği, ilçe eğitim müdürlüğünün din derslerinin az seçilmesi nedeniyle okullara baskı yapmaya başladığı aktarıldı. Müdürlük, din derslerinin seçilmesi için öğrencilerin ve velilerin yönlendirilmesini istedi. Okul idarelerinden buna itiraz gelse de ilçe milli eğitim müdürlüğünün ısrarını sürdürdü.
ÖĞRENCİLERE DİN DERSİ RÜŞVETİ
Birgün’ün haberine göre Eğitim Sen İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Çayan Çalık, bu uygulamanın dayatma olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
“Esas mesele ise okullarda din kültürüne bağlı olduğunu düşündüğümüz derslerin seçilmemiş olması ilçe milli eğitim müdürlüğünü rahatsız eden bir durum” diyen Çalık şöyle devam etti: “Yeni bir liste yayımlanıyor. Tekrardan ders seçimi yapılması söyleniyor. Din kültürü öğretmeni de öğrencilere rüşvet dağıtarak bu dersleri seçmeleri halinde 100 tam puan vereceğini söylüyor. Burada bizim itirazımız birincisi milli eğitimin takviminde olmayan bir takvimin dayatılması. İki; din dersleri seçemedi diye mevzuatta olmayan bir uygulamaya imza atılması.”
‘İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ GÖREVDEN ALINMALI’
“Keyfiyete dayalı bu uygulamanın bu zamana kadar hangi dersleri seçtiyse onu engelleyecek bir konu. İnsanların bilimsel laik eğitim almasını istemelerine rağmen hala bu alana dönük eğitimi gericileştirecek adımları sistematik olarak sürdürüyor olmalarına toplumsal itirazlar var. Bu uygulama durdurulmalı. İlçe milli eğitim müdürü görevden alınmalı.”
2020’DE UYGULANMIŞ, BÜYÜK TEPKİ ÇEKMİŞTİ
Seçmeli ders baskısı geçen yıl ülke genelinde vakıflar ve tarikatlar eliyle hemen hemen tüm okullarda yapılmıştı. Başta Ensar ve TÜGVA olmak üzere birçok vakıf okullarda kampanya düzenlemişti.
Örneğin Iğdır’da Din Öğretimi Şube Müdürü olarak görev yapan Yakup Alhan’ın hazırladığı, “Seçmeli ders süreci” isimli slaytta, öğrencilerin dini dersleri seçmesi için nasıl ikna edileceği anlatıldı. Slaytta, müftüler, imamlar ve imam hatip okulu yöneticileri göreve davet edildi. Veliler günlerce Twitter’da ‘Seçmek istiyoruz’ etiketiyle seçmeli dersleri çocuklarının ilgi ve yeteneklerine göre belirlemek istediğini talep eden tweetler attı.