Yargıtay ‘evliyken şiddetten kaçtı’ diye kadın cinayetinde indirim istedi

HABER MERKEZİ- Şiddet gördüğü erkekten boşanan ve kaçan Pervin Hamak’ın katili Mehmet Emin Yaba ve oğlunun yargılandığı davada Yargıtay, “Cinayet töre saikiyle işlenmedi. Pervin Hamak evden kaçtı” diyerek ceza indirimi istedi.

YARGITAY CEZAYI BOZDU

İstanbul Başakşehir’de evli olduğu erkek Mahmut Hamak’la ile birlikte yaşayan 35 yaşındaki Pervin Hamak, 2008 yılının Aralık ayında silahla vurularak öldürüldü. Olayın ardından Hamak’ın katillerinin kim ya da kimler olduğu yönünde birçok soru işareti oluştu. Hamak dosyası faili meçhul olacakken bir anda her şey değişti ve 3 kişi tutuklandı. Yerel mahkeme, Hamak’ın boşandığı erkek Mehmet Emin Yaba, oğlu Kadir Yaba ve tetikçi olduğu düşünülen Osman Karaçoban’a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Yargıtay ise bu cezaları bozarak yeniden yargılama yönünde karar verdi. Yargıtay’ın bozma gerekçesi ise Hamak’ın evliyken evden kaçması ve cinayetin ‘töre saikiyle gerçekleşmediği’ oldu. Hamak cinayetinde 3 kişi ceza alsa bile birçok soru işareti de yanıt bekliyor.

Pervin Hamak’ın dosyasındaki bir başka detay ise yargılama sürecinde avukatının bulunmaması oldu. Defalarca görülen  duruşmada Hamak’ı, Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı ya da Pervin Hamak’ı temsil eden bir avukat bulunmadı.

Bakırköy 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Mahmut Hamak’ın, “Vicdanım rahat değil” dediği dilekçeyi ‘sanıkları suçtan kurtarmaya yönelik’ olarak değerlendirdi. Mahkeme ayrıca, Pervin Hamak’ın evliyken Hilvan’daki evden kaçmasının Mehmet Emin Yaba ve Kadir Yaba yönünden haksız tahrike neden olmayacağının altını çizdi. Kararda, Pervin Hamak’ın boşandığı erkekten eziyet gördüğü gerekçesiyle evden ayrıldığı belirtildi. Ayrıca mahkeme, cinayetin töre saikiyle gerçekleştiği yönünde hüküm bildirdi, tüm delillerle birlikte Osman Karaçoban, Kadir Yaba ve Mehmet Emin Yaba’ya ‘kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi ise yerel mahkemenin verdiği ‘töre saikiyle öldürme’ yönündeki hükmü doğru bulmadı. Daire, Türk Dil Kurumu’nun Türkçe sözlüğünde yer alan ‘töre’ kelimesinin anlamına işaret ederek, “Bir davranışın töreden kaynakladığını söyleyebilmek için bu davranışın bir toplulukta genel olarak benimsenmiş, yerleşmiş yaşam biçimlerinden veya değer yargılarından kaynaklanmasının gerekli olduğu” şeklinde değerlendirmede bulundu. 1. Ceza Dairesi, cinayetin “töre saikiyle işlenmediğini”, sanıklara kasten öldürme suçundan mahkumiyet kurulmasını istedi.

Ayrıca Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Hamak’ın oğlu ve boşandığı erkek için haksız tahrik hükümlerinin uygulanmasını istedi. Daire, indirim sebebi olarak ise Pervin Hamak’ın evliyken ‘gönül ilişkisi’ kurup Mahmut Hamak’a kaçmasını gösterdi.