HABER MERKEZİ- Medyascope’un Reuters haber ajansından aktardığı habere göre Türkiye, Paris İklim Anlaşması’nı onaylaması ve parlamentoda yürürlüğe koymasının ardından, temiz enerji hedeflerine ulaşması için Dünya Bankası, Fransa ve Almanya‘dan 3,1 milyar euroluk kredi alacak.
31 Ekim’de İskoçya’nın Glasgow şehrinde başlayacak 2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’ndan (COP26) önce imzalanması planlanan mutabakat zaptı ile Ankara, büyük miktarda uluslararası kredi alacak. Paranın 2 milyar euroluk kısmı Dünya Bankası, 1 milyar eurosu Fransa ve 200 milyar euroluk bir kısım ise Almanya tarafından finanse edilecek.
Görüşmelerden haberdar bir kaynak Reuters’a verdiği demeçte, “Miktara ilişkin anlaşma sonuçlandı, bu yüzden Türkiye Paris İklim Anlaşması’nı parlamentodan geçirdi” dedi. Diğer dört kaynak ise mutabakatın son halinin henüz kararlaştırılmadığını, tüm taraflar imzalayana dek hiçbir şeyin kesin olmadığını söyledi. Reuters, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın herhangi bir yorumda bulunmadığını da haberde belirtti. 3,1 milyar euro’yu doğrulamayan Alman bir kaynak da müzakerelerin devam ettiğini söyledi ve “Şu anda bir mutabakat zaptı yok” dedi.
Dünya Bankası Sözcüsü, kredi desteği konusunda yorumda bulunmadı fakat Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı onaylamasını memnuniyetlere karşıladıklarını aktardı. Sözcü, “Bu bağlamda, etkili projelere ulaşması için Türkiye’ye desteğimizi artırmaya hazırız” dedi. Haberde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son yıllarda ilişkilerinin gergin seyrettiği vurgulanırken, Paris’in bu anlaşmayı “her şeye rağmen” onayladığını belirtti.
Türkiye, Nisan 2016’da Paris İklim Anlaşması’nı imzalayan ilk ülkelerden biri olmuş fakat parlamentodan geçirmemişti. Geçtiğimiz ay Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York kentine giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda iklim değişikliği konusunda açıklamalarda bulunmuş ve “Yeryüzüne en çok kim zarar verdiyse, doğal kaynakları kim vahşice sömürdüyse, iklim değişikliği ile mücadeleye de en çok katkıyı onlar sağlamalı” demişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında Paris İklim Anlaşması’nı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunacaklarını belirtmiş ve anlaşma, 6 Ekim’de oybirliği ile TBMM’de kabul edilmişti. Paris İklim Anlaşması, küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altına indirmeyi hatta 1,5 dereceye kadar düşürmeyi hedefliyor. Şu an dünya genelindeki artışın 1,1 derece olduğu biliniyor.