HABER MERKEZİ- Patronun kapılarını kilitleyerek 300 iççiyi Kod 18 (İşin sonra ermesi) ile işten çıkardığı Uğur Tekstil’de işçiler nöbete başladı. İşçiler, “Fabrika açılana ve hakkımızı alana kadar buradayız!” dediler.
Urfa’da bulunan Uğur Tekstil fabrikasında çalışan ve DİSK Tekstil sendikasında örgütlenmelerinin ardından tamamı Kod 18 gerekçesiyle işten çıkarılan işçiler, fabrika önünde yaptıkları açıklama ve oturma eylemiyle haklarını talep etti. İşçiler, bugün şehir merkezinde bir açıklama daha yapacak ve İş-Kur’a Kod 18’in iptal edilmesi için toplu şekilde dilekçe verecek. İşçiler aynı zamanda dönüşümlü olarak fabrika önünde nöbet tutmaya başlayacak.
Urfa’da tamamı Kod 18 ile işten çıkarılan Uğur Tekstil işçileri haklarını talep etmek için sabah erken saatlerde fabrika önüne geldi. Organize Sanayi’nin birçok noktasında kontrol noktaları kuran jandarma, işçilerin fabrika önüne gitmesini engelledi. Sonrasında DİSK Tekstil Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen ve işçi temsilcileri jandarma ile görüştü. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından işçiler, fabrikaya 100 metre uzaklıkta ve fabrikayı arkalarına alarak basın açıklaması gerçekleştirdi.
“FABRİKA YÖNETİMİ SENDİKAL ÖRGÜTLENMEYİ ENGELLEMEK İÇİN HER YOLU DENEDİ”
Evrensel’den Mesut Baylav’ın haberine göre, açıklamayı yapan Mehmet Türkmen, üç ay önce Uğur Tekstil fabrikasında sendikal örgütlenme sürecine başladıklarını ve bir ay önce de yeterli çoğunluğa ulaştıklarını hatırlatarak, “Şimdi bu fabrikanın yönetimi, bu fabrikada örgütlenmeye başladığımız günden beri sendikal örgütlenmeyi engellemek için her yolu denedi. Yapmadıkları bir tek 300 işçiyi kapı önüne koymak kalmıştı.” dedi.
Jandarmanın ve valiliğin işçilerin eylemine karşı tutumuna tepki gösteren Türkmen, “İşçinin hakkını araması bile yasak ama patron sendikayı tanımaz, yasayı tanımaz, anayasayı çiğner, işçileri yasadışı bir şekilde işten atar ama kimse patronların önüne barikat kurmaz. Ancak işçiler ne zaman haklarını aramak için bir araya gelse hemen önlerine barikat kuruluyor. Bize ‘gidin, hakkınızı yasal yollarla arayın’ diyorlar. Bu ülkede herkes, her yerde, her zaman demokratik tepkisini kullanma hakkına sahiptir. Ama biz bu anayasal hakkımızı kullanabilmek için bir saat boyunca jandarma ile pazarlık yapmak zorunda kaldık” ifadelerini kullandı.
“BU FABRİKA AÇILANA KADAR BURADAN GİTMEYECEĞİZ”
Fabrikada işlenen bütün suçlar için suç duyurularının hazırlandığını aktaran Türkmen, “Bu fabrikanın yöneticileri, kadın işçilere tacizde bulundu. İşyeri yönetimi, işçileri tek tek odaya çağırıp sorguya çekti ama patron olunca suç da serbest, ahlaksızlık da serbest, anayasayı çiğnemek de serbest. Biz buna sessiz kalmayacağız” diye konuştu.
İşyeri yöneticilerinin aldıkları bu kararı rakı masasında kutladıklarını ve bunu sosyal medya hesaplarında paylaştıklarını söyleyen Türkmen, “İşçilerin hakkını, emeğini onların rakı masasına meze yapmayacağız. Bu fabrika açılana kadar buradan gitmeyeceğiz” diye konuştu.