Gülensu-Gülsuyu Güzelleştirme Yardımlaşma ve Kültür Derneği’nin seçilmiş yeni yönetimi olarak uzun zamandır atıl durumda olan derneğimizi yeniden aktifleştirme üzerine hem çalışmalarımız hem de kafa yoruşumuz başlamıştı. Bu sebeple yeni bir bileşen ile bir araya geldik. Mahallemizin ve derneğimizin ihtiyaçlarını belirleyerek kendimize bir yol haritası çizdik. Bu yol haritasını belirlerken geçmişten günümüze mahallede hem derneğimizin tarihinden hem de devrimci yurtsever insanlardan ve kurumlardan öğrendiklerimizle belleğimizi tazeledik. Ve bizler şunu biliyoruz ki mahalle halkının her türlü sorunuyla ilgilenen ve bu sorunlar üzerine çözüm üreterek hayata geçirebilen derneğimize sahip çıkmak aslında mahallemize sahip çıkmaktır. Bu sebeple derneğimiz için çalışmanın mahalle halkı adına çalışmak olduğunu biliyoruz.
Derneğimizin kuruluş amacının bilincindeyiz; Gülensu-Gülsuyu Mahallesi kurulduğu ilk günden bugüne yardımlaşmanın, dayanışmanın ve mücadelenin sembolü olmuştu. Bugün genç bir yönetim olan Gülensu-Gülsuyu Güzelleştirme, Yardımlaşma ve Kültür Derneği’nin bir üyesi olarak yapmış olduğumuz festivalin amacını aslında eskiden olduğu gibi yardımlaşmanın, dayanışmanın, yoldaşlığın ve mücadeleyi büyütmenin bir adımı olarak görüyoruz. Yine bu festivali örgütlemedeki amacımız Gülensu ve Gülsuyu Mahallesinin devrimci, demokrat ve ilerici değerlerle dolu olan tarihi misyonunu tekrardan kazanmasının başlangıcı olmasıdır. Gülensu-Gülsuyu Mahallesi’nin kabuğuna çekilmiş bir mahalle değil geçmişte olduğu gibi mücadele eden, hesap soran yönünün güçlenmesini hedefliyoruz. Uyuşturucuyla çeteleşmeyle, yozlaşmayla her türlü belayla tarihi boyunca mücadele eden mahallemizin tekrardan bu yönünü kazanması amacıyla derneğimiz geçmişteki gibi zor olanı üstlenmeli ve dayanışmayı büyütmeliydi. Neredeyse yıllardır kitlesel eylem ve etkinliklerin sınırlı düzeyde gerçekleştiği mahallemizde buzu kırmalı ve yolu açmalıydık. Ve bunu da ancak ve ancak mahalle halkının örgütlenmesi, bilinçlenmesi ve dayanışmasıyla yapabilirdik. Tüm bu sebeplerden ötürü “Uyuşturucuya, Çeteleşmeye ve Yoksulluğa Karşı Halk Festivali’nde Buluşalım” şiarıyla bir festival örgütleme kararı aldık.
Festival çalışmalarını kapı kapı, sokak sokak yürütmenin en temel ihtiyacımız olduğunun bilincindeydik. Çünkü uzun zamandır kapısı çalınmayan, baskıyla, çetelerle korkutulmaya çalışan kitleler karşımızda durmaktaydı. Ulaşabildiğimiz her eve girmek ve festivali halk ile birlikte örgütleyebilmek esas amacımızdı. Ve bu sebeple hemen işe koyulduk. Derneğimizin üyeleri ve gençliğiyle bu çalışmayı başlattık. Ulaşabildiğimiz her kapıyı çalarak festivalimizin duyurusunu yaptık. Başta insanların kapıları tedirgin açtığını farkettik. Sonrasında ise nereden ve ne amaçla geldiğimizi söylediğimizde insanların yüzündeki gülümseme, gözlerindeki parıldama bizler için de bir umut olmuştu. Mahalle halkı yıllardır gerçekleştirilemeyen festivali örgütlediğimizi duyduğunda hem çok şaşırmıştı hem de heyecanlanmıştı.
Neredeyse çalınmadık kapı bırakmadık, festivali gerçekleştirmeseydik bile halka, mahallede bu düzenin değişmesi için birilerinin birşeyler yaptığını gösterebildik. Halktan insanların çoğu uyuşturucunun ve çeteleşmenin mahallede yaygınlaştığının, ancak devrimciler mahallede güçlüyken uyuşturucu satıcılarının, çetelerin bu kadar rahat hareket edemediğini tartışıyordu bizimle… Bu anlamda “kaderin” değişmeyeceğine inananlar da vardı elbette. Ancak etkinliğimizin kendisi bunun değişmesine yönelik bir adımdı. Kitleyle birlikte mahallenin yakıcı sorunlarını tartıştık. Hem bizler öğrendik hem de bildiğimiz kadarıyla “öğrettik.” Kültürümüzü yok etmelerine izin vermeyeceğimizi, mahalle halkı ve gençliği üzerinde oynanan tüm bu kirli oyunları teşhir etmeye devam edeceğimizi tüm halka duyurduk.
Neticede Maltepe başta olmak üzere ülkenin birçok yerinde festivaller, etkinlikler yapılırken bizlerin uyuşturucuya, çeteleşmeye ve yoksulluğa karşı yapacağımız festival kaymakamlık tarafından yasaklandı. Maltepe Belediyesi festivalden bir gün önce festivalin gerçekleştirileceği parkta “pandemi” bahanesi olmadan etkinliğini gerçekleştirirken bizim etkinliğimiz pandemi ve güvenlik bahane edilerek yasaklanmıştı. Maltepe Belediyesi’nin “izinli” etkinliğinde mütevazı sayıda kitle bulunurken derneğimizin “yasaklı” basın açıklamasını ise mahalle halkı katılımıyla sahiplenmiş ve yasaklara rağmen etkinliğimiz dayanışmayla gerçekleştirilmişti.
Uyuşturucuya, çeteleşmeye ve yoksulluğa karşı yapılacak olan etkinliği yasaklamak tüm bunlara “ortağız” demektir. Mahallelerimizde düşünmeyen, sorgulamayan, kültürünü, değerlerini hiçe sayan bilinçsiz bir toplum yaratmak istemekteler. Bizler ise Gülensu-Gülsuyu Güzelleştirme, Yardımlaşma ve Kültür Derneği ve üyeleri olarak halk kültürümüze, mahallemize ve değerlerimize sahip çıkacağımızı buradan bir kez daha duyuruyoruz. Bizler halkın kapısını bir kez olsun çalmamış, sorunlarına ortak olmamış olanların aksine çaldığımız kapıları tekrar çalacak ve mahallemizin tüm sorunları için dayanışmayı büyüterek çözüm bulacağız.
Gülensu-Gülsuyu Güzelleştirme Derneği’nden bir üye