Çevre örgütlerinden Dersim’i sahiplenme çağrısı

İSTANBUL- Dersim’de devam eden yangınlara dikkat çekmek için Kadıköy’de açıklama yapan Munzur Çevre Derneği, Peri Vadisi Dernekleri Platformu ve DEDEF, yetkililerin yangına müdahaleye izin vermemesine tepki göstererek çağrıda bulundu.

Çevre örgütleri, Dersim’de 12 gündür devam eden orman yangınlarına dikkat çekmek için Kadıköy Rıhtım’da açıklama yaptı. Munzur Çevre Derneği de eyleme “Dersim’de ormanlar yanıyor, ses ol” pankartı ve “ormanlarımızı devletten koruyalım”, “orman yangınları politiktir” dövizleri ile katıldı.

Munzur Çevre Derneği adına Özkan Arslan tarafından yapılan konuşmada “90’lı yıllarda köylerimizin boşaltılmasıyla birlikte, orman yakmalar sistematik bir hal aldı. Günümüzde de bu yangınlar devlet eliyle devam ettiriliyor. Bu yangın da devlet eliyle çıkarılmış ve söndürülmesi engellenmiştir. Sistemin doğa üzerindeki tüm saldırılarına karşı cevap olduk. Tüm kamuoyundan da Dersim’in ormanları yanarken ses olmalarını istiyoruz” ifadelerine yer verildi.

YASAKLI BÖLGE BAHANESİ

DEDEF Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Yeğin de Dersim’de devam eden yangının binlerce hektarlık alanın yok olmasına neden olduğunu söyleyerek, kolluk kuvvetlerinin “yasaklı bölge” gerekçesiyle kent halkının söndürme çabalarını engellediğine dikkat çekti.

Hiçbir devlet kurumunun bölge kentlerindeki yangınlara zamanında müdahale etmediğinin altını çizen Yeğin, “Yangının devam ettiği an itibariyle bölge halkından gelen bilgiler arasındadır. Sadece Dersim’de değil Bingöl, Yayladere, Cizre ve Şırnak bölgeleri de günlerce yanmış ve müdahaleye izin verilmemiştir. Bölgemizde operasyondan kaynaklı yaşanan yangınlar, her yıl yüzlerce hektar orman alanının kaybolmasına neden olurken, yangınla mücadelede büyük miktarda masraflara, ekolojik dengenin bozulmasına, canlı yaşamına, yaban hayatının önemli ölçüde tahrip olmasına neden oluyor” ifadelerini kullandı.

SAHİPLENME ÇAĞRISI

Batıda ormanları söndürmek adına yapılan çalışmaların aynısının bölge kentlerinde de yapılması gerektiğini belirten Yeğin, “Yangın yayılmadan ve geç kalınmadan havadan ve karadan acil müdahale edilmesini istiyoruz. Ormanlarımızı kül eden yangın değildir, savaşlar, rantlar ve doğanın devletin öncelikler listesinde yer almamasıdır. Buradan bir kez daha söylüyoruz; yanan orman alanlarının yerine maden ocaklarının açılmasını değil, bir an önce fidan dikimi yapılıp eski haline döndürülmesini istiyor ve takipçisi olacağımızı belirtiyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından açıklama, sloganlar eşliğinde son buldu.