‘Salgın kontrolden çıktı, aşılama oranı düşük, 4. dalga çok yakın’

HABER MERKEZİ- TTB 2. Başkanı Ali İhsan Ökten 11 bini geçen vaka sayılarının daha da artacağını belirterek “İpin ucu kaçtı, salgın kontrolden çıktı. Aşılama oranı da düşük. Bu gidişle 4. dalga çok yakın” uyarısında bulundu.

Sağlık Bakanlığının verilerine göre önceki gün vaka sayısı 10 bin bandını aştı 11 bin 95 oldu. 1 Temmuz’da normalleşme adımları atıldığında günlük vaka sayımız 5 bin 288’di. Yani günlük vakalar bir ay dolmadan 2 katına çıktı. Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da artıyor. Salgında son iki aydaki en yüksek vaka sayısı açıklanırken test pozitiflik oranı da yüzde 5’i geçti.

TÜM VERİLERDE ARTIŞ VAR

Son iki ayın en yüksek vaka sayısı açıklanırken test pozitiflik oranı yüzde 5’e geldi. Endüstri Mühendisi, Yazılımcı Zeki Berk’in Sağlık Bakanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre son 1 haftada günlük vaka sayısı yüzde 39, can kayıpları yüzde 26, aktif vaka sayısı yüzde 29 artarak 113 bin 604’e çıktı. Test pozitiflik oranı ise yüzde 68 oranında artış gösterdi. Uzmanlar aktif vaka sayısındaki artışın önümüzdeki günlerde günlük vaka sayılarını da artıracağını belirterek, hızlanan kamyonu durdurmanın zorlaşacağına dikkat çekiyor.

Salgında gelinen durumu Evrensel gazetesine değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, ağırlaşan tabloya dikkat çekerek “Salgın kontrolden çıktı. Bu gidişle sonbahara kalmadan 4. dalga başlar” dedi.  Bu tablonun nedeninin erken normalleşme, aşılamanın geç başlaması, aşılamada istenilen düzeye ulaşamamamız ve yetkililerin salgın bitmiş gibi söylemlerinin vatandaşları olumsuz etkilediğini belirten Ökten “Bulaşıcılığı daha fazla olan Delta varyantı da bunlara eklenenince salgında bir yükseliş dönemine girdik” dedi.

‘BAKANLIK ARTIŞI ÖNGÖRMELİYDİ’

Dünyanın birçok ülkesinde Delta varyantı hâkim hale gelmesine rağmen Bakanlığın 80 milyonluk ülkede son olarak 750 kişide Delta varyantına rastlandığını açıklamasının akıl dışı olduğuna vurgu yapan Ökten “Verilerin şeffaf paylaşılmaması, tablonun ağırlığının vatandaş tarafından bilinmemesi de tedbirlerin bırakılmasına neden oldu” dedi. 1 Temmuz’da 5 bin 288 olan vaka sayısının kısa sürede 2 katına 11 bine çıktığına dikkati çeken Ökten “Bayramla birlikte hareketlilik arttı. Delta varyantının hâkim olduğu Rusya’dan gelen turistler karantinaya alınmadı. Sağlık Bakanlığı tüm bunları öngörmeli ve buna göre hareket etmeliydi. Bu yapılmadığı için bu artışı yaşıyoruz” diye konuştu.