İstanbul, Ankara ve İzmir’de işkenceyle gözaltına alınan onlarca kişi serbest; 12 kişi bugün Kartal’da adliyeye çıkarılacak

HABER MERKEZİ- Suruç katliamının 6. yılında dün onlarca merkezde anma ve yürüyüşler yapılmış, birçok eylemci özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir’de polisin işkenceli saldırısı ile gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanların büyük çoğunluğu ifade işlemlerinin ardından serbest bırakılırken gözaltısı süren 12 kişinin bugün öğlen saatlerinde Kartal’daki Anadolu Adliyesi’ne çıkarılacağı belirtildi.

İSTANBUL

Suruç katliamının 6. yılında Suruç Aileleri İnisiyatifi’nin çağrısıyla Kadıköy’de Halitağa Caddesi’nde yapılan oturma eyleminin ardından polis Gençlik Örgütleri’nin yürüyüşüne saldırmıştı. Yürüyüşte 5’i 18 yaşından küçük 62 kişi işkence yapılarak gözaltına alındı. 50 kişi sabaha karşı serbest bırakılırken 12 kişi ise bugün Kartal’daki Anadolu Adliyesi’ne çıkarılacak.

Kadıköy’deki Suruç eyleminde gözaltına alınanlara Haseki Hastanesi’nde polis işkencesi devam etti. Polis gözaltı aracının içine gaz sıkarak kapıları kapattı.

Polis gözaltına aldığı Anarşist Gençlik üyesi Mısra Sapan’ı Haseki Hastanesi’nde doktor kontrolü için çıkardığı sırada merdivenlerden attı. ESP İstanbul İl Yöneticisi Çınar Altan ise doktor tarafından başka bir hastaneye sevk edilmesine rağmen götürülmedi.

Gözaltına alınanları sağlık kontrolü için Haseki hastanesine götüren polis, burada işkenceye devam etti. Gözaltına alınanları merdivenlerden iten polis kıyafetlerini yırttı. Polisin saldırısında bir kadının kıyafetlerinin de yırtıldığı öğrenildi.

ANKARA

Suruç katliamında yaşamını yitirenler için Ankara’da düzenlenmek istenen anmaya polisin saldırısında gözaltına alınan 23 kişi serbest bırakıldı.

Created with GIMP

Güvenpark, Olgunlar ve Konur Sokak’ta polis saldırısında 23 kişi işkenceyle gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan Ertürk Soysal, aldığı ağır darbeler nedeniyle başına 10 dikiş atıldı. Darp edilerek gözaltına alınan Zeynep Ülger’in ise kolu kırıldı. Hastaneye götürülen Ülger’in kolu alçıya alındı. Bir kişinin ise burnunda çatlak oluştu.

Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen gençlere, “2911 sayılı toplantı gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet”ten işlem yapıldı. İfadeleri alınan gençler, polislerden şikayetçi oldu.

İZMİR

İzmir’de Suruç katliamında yaşamını yitirenleri anmak için gençlik örgütlerine saldıran polisler, 10 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar gece saatlerinde serbest bırakıldı.

Created with GIMP

İzmir’de gençlik örgütleri, Suruç’ta katledilen 33 yolcusunu Karşıyaka İzban önünde andı. Burada yapılan konuşmaların ardından kitle İş Bankası önüne yürüyüşe başladı.

Polisin engelleme girişimine tepki gösteren gençler ve milletvekilleri polisin saldırısında darp edildi. Polis saldırısına rağmen dağılmayan kitleye saldıran polis 10 kişiyi işkenceyle gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar emniyetteki işlemlerinin ardından gece saatlerinde serbest bırakıldı.