Kolombiya hükümet karşıtı eylemlerde 21’i polis 43 kişi yaralandı

HABER MERKEZİ- Kolombiya’da Ulusal Grev Komitesi’nin çağrısı üzerine sokaklara dökülen binlerce kişinin hükümet karşıtı protestosunda 21’i polis 43 kişi yaralandı. Başkent Bogota başta olmak üzere Medellin, Cali, Pereria ve Pasto’da bir araya gelen halk, Devlet Başkanı Ivan Duque karşıtı sloganlar attı.

Polisin halka tazyikli su ve gaz bombası ile saldırması üzerine kitle polise taş ve molotofkokteyli ile karşılık verdi. Eylemciler açtıkları döviz ve pankartlarda sağlık, istihdam, eğitim, gıda güvenliği, dayanışma ekonomisi, etnik hakların ve gençliğin korunması gibi taleplerde bulundu.

ÖNCEKİ EYLEMLERDE 58 KİŞİ KATLEDİLMİŞTİ

Kolombiya’da uzun süre hükümet karşıtı eylemler düzenleyen ve bir süredir buna ara veren Ulusal Grev Komitesi, 20 Temmuz’da toplanma ve protesto çağrısında bulunmuştu.

Hükümet, Komite temsilcileriyle ilk etapta uzlaşmak için yollarda kurulan barikat ve ablukaların kaldırılmasını şart koşmuş, Komite ise ülkenin çeşitli kentlerinde eylemciler tarafından kurulan yol kapatma eylemlerinin yüzde 90’ının kaldırıldığını belirterek uzlaşma çağrısını yinelemişti.

Kolombiya Ombudsman Ofisinin eylemlerle ilgili yayımladığı son rapora göre, şimdiye kadar eylemlerde 2’si polis 58 kişi hayatını kaybetmiş, 2 binden fazla kişi yaralanmıştı.

Merkezi Kolombiya’nın başkenti Bogota’da bulunan insan hakları örgütü Temblores ise 8 Haziran’daki açıklamasında, protestolarda polisin 45 kişinin ölümüne doğrudan dahil olduğunu bildirmişti.