HABER MERKEZİ– MEBYA-DER soruşturmasında tutuklanan 81 yaşındaki Meryem Soylu, görülen ilk duruşmada tahliye edildi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Aileler ile Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği’ne (MEBYA-DER) yönelik soruşturması kapsamında tutuklanan 12 kişi arasında bulunan Derneğin Yönetim Kurulu Üyesi 81 yaşındaki Meryem Soylu’nun “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü.
Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, Soylu tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken avukatları Muhittin Muğuç ve Önder Alçiçek hazır bulundu.
Kendisine tebliğ edilmediği için iddianamesi duruşmada tercüman aracılığıyla Kürtçe’ye çevrilerek okunan Soylu, derneğin yasal olarak kurulduğunu ifade ederek, “Dernek yasal olarak kuruldu ve bundan dolayı yapılan faaliyetlerde yasaldır. Dernekte kitap bulunduğu söyleniyor ona ilişkin bir bilgim yok. Ayrıca 18, 20 ve 25 yaşında üç çocuğumu bu savaşta kaybettim. Bir anne olarak hiç kimseyi ayırt etmeksizin bu savaşın durması ve barışın gelmesi için çalıştım. Hiçbir zaman örgütten emir ve talimat almadım, hiyerarşisi içinde bulunmadım” dedi.
İDDİANAMEYE ‘LEŞ’ TEPKİSİ
Soylu’nun avukatı Önder Alçiçek müvekkilinin savunmasına iştirak ettiklerini, derneğin hukuki çerçevede kurulduğunu belirterek, “Müvekkilim yaşlı ve hasta olduğu için okunan iddianameyi aklında tutamıyor. Müvekkilimin söz konusu derneğe üye olduğu, adına kayıtlı makbuzların bulunması örgütsel bir durum olarak lanse edilmiştir. Teşhis ve bilgi tutanakları birbirinin kopyasıdır. İddianamede bahse konuları anlamakta güçlük çekiyoruz ve bahse konula olanları kabul etmiyoruz. İddianamede ölen kişiler hakkında ‘leş’ kelimesi kullanılmıştır. Bu insanlık dışıdır. İnsanlığa sığmaz siyasi bir tutumdur. İddianameyi bu kapsamda leş olarak değerlendiriyoruz. Etkinlik pişmanlık hükümlerinden yararlanan iki kişi müvekkilim hakkında ifade verenler ilerleyen zamanlarda bu beyanlarını reddetmiştir. Müvekkilimin katıldığı eylemler tamamen yasal eylemlerdir, kriminalize edilmeye çalışılıyor. Müvekkilimin tahliyesini talep ediyorum” dedi.
‘MÜVEKKİLİM SÜREKLİ KARANTİNADA KALMIŞTIR’
Avukat Muhittin Muğuç da, “MEBYA-DER insani nedenlerle kurulan bir dernektir. Daha önce cenazesini alamayan, bu konuda kendisine zorluk çıkaran görevliler bulunduğundan bu zorlukları aşılarak kurulmuştur. İddianameyi hazırlayan savcı, ölenlere ‘leş’ ibaresini kullanırsa cenazesini almaya giden aileler kim bilir ne zorluklarla karşılaşıyor. Örgütle derneğin bir bağı yoktur. MEBYA-DER’e ilişkin Yasemin Yalçın ve Temur Güzel ifadeler vermiştir. Dosyada onaylı imzalı belge yoktur. Ayrıca müvekkilim 3 aylık sürece 10 kere hastaneye kaldırılmıştır ve bundan dolayı karantinada kalıyor sürekli. Müvekkilimin tahliyesini istiyorum” şeklinde konuştu.
Mahkeme, Soylu’nun yaşını ve sağlık durumunu dikkate alarak tahliyesine karar verdi, duruşmayı ise 14 Eylül’e erteledi.