HABER MERKEZİ- Dersim Ovacık’ta 1994 yılında boşaltılan köylerini yeniden inşa eden köylüler, 8 yıldır yaşadıkları elektrik ve su sorunu olduğunu aktardı.
Dersim’in Ovacık ilçesine bağlı Çayüstü köyü, 1994 yılında askerler tarafından boşaltılarak ateşe verildi. Yaşananlardan kaynaklı köy sakinleri Elazığ ve farklı kentlere göç etmek zorunda kaldı. 2013 yılında topraklarına geri dönerek, bir süre çadır ve barakalarda yaşadı. Köylüler, büyük bir emekle evlerini ve yollarını tekrardan onarmayı başardı. Tarımla geçimlerini sağlamaya başlayan köylüler, bu süreçte en çok elektrik ve su sıkıntısıyla karşı karşıya kaldı.
Köylüler, jeneratör ve su motorlarıyla kısmi olarak karşılayabildikleri elektrik ve su sorunlarının giderilmesi için yıllarca yetkili kurumlara başvuruda bulundu. Her seferinde “yapacağız” sözü verilmesine rağmen yetkili kurumlar söz konusu sorunlar için adım atmadı.
8 YILDIR ÇÖZÜLMEYEN SORUN
Köy muhtarı Baba Demir, evleri yakıldığından kaynaklı göç etmek zorunda kaldıklarını anımsatarak, “2013’te köyün tüzel kişiliğini tekrar kurduk. O günden bu güne kadar sürekli elektrik için müracaatta bulunduk. ‘Takip ediyoruz, gidiyoruz, geliyoruz’ denildi. Ha bu yıl ha gelecek yıl derken 8 yıl geçti” diye aktardı. Demir, elektrik sorununun giderilmesi için bu yıl için de benzer bir söz verildiğine işaret ederek, “Geçen gün yine TEDAŞ’a gittiğimde yine aynı cevabı verdiler” dedi. Elektriksizliğin yaşamı olumsuz etkilediğine dikkati çeken Demir, yetkili kurumlara “duyarlı olun” çağrısı yaptı.
SU SORUNU
Elektriğin yanı sıra su sorunu da yaşadıklarını söyleyen Demir, “Sulama suyumuz yok. Ekim ve biçim yaptığımız için topraklarımızı sulamak zorundayız. Sulama yapınca köylülerin suları kesiliyor. Sulama suyu için de müracaatta bulunduk. Fakat gündeme alınmadı” diye kaydetti. Köylülerin yaşadıkları sorunlar için kaymakamlık ile görüştüklerini ancak sonuç alamadıklarını dile getiren Demir, “Olmayınca ekinlerimiz yetişmiyor. Suyumuz ve elektriğimiz yapılırsa tekrar eski düzene göre herkes eker-biçer. Tarım ve hayvancılık olur” şeklinde konuştu.
YAŞADIKLARI SORUNLAR
Köylülerden Şirin Mor, boşaltılmasına rağmen topraklarından vazgeçmediklerini vurgulayarak, zorlu koşullarda bir süre çadır ve barakalarda yaşadıklarını ifade etti. Köylerine döndüklerinde harabeyle karşılaştıklarını aktaran Mor, “Şehre alışamadık. Köyde yaşamış insanlar için şehir hayatı çok zor. Köye ilk geldiğimizde hiçbir şey yoktu. Evler hep yıkılmıştı. Her şeyi kendi ellerimizle yaptık. Köylülerle birlikte kepçe getirdik, evlerimizi ve yollarımızı yaptık. Yaşayacağımız alanları düzelttik. Düzenimizi kurduk, fakat 8 yıldır elektrik yok. Bu yüzden çok zor durumdayız. Elektrik olmadığı için çamaşırlarımızı elimizle yıkıyoruz. Her yere başvuru yaptık, fakat yine de elektriğimizi yapmadılar” diye dert yandı.
Köye geri dönenlerden birisi olan Gülsenem Batık ise, tarımla ilgilendiğine işaret ederek, her iki sorunun da çözülmesi için yaptıkları başvurulara cevap verilmesini istedi. (MA / Ayşe Sürme)