Kolombiya’da devlet halka ağır silahlarla saldırdı: 100’ün üzerinde eylemci katledildi

HABER MERKEZİ- Kolombiya’da on binlerce kişinin sokağa dökülmesiyle “vergi yasası” geri çekildi. Eylemler devam ederken asker ve polis eliyle katliam gerçekleştirildi, San Francisco istasyonu yakınlarında evler ateşe verildi.

Güney Amerika ülkesi Kolombiya’da, hükümetin hazırladığı “vergi yasası” protestolar sonucu çekildi ancak asker ve polis katliam yaptı.

Protestoların başladığı 28 Nisan’dan bugüne kadar 16 kişinin katledildiği ülkede asker, yoksulluğa karşı sokağa çıkan halka ağır silahlarla ateş açtı.

Saldırı sonucu 100’ün üzerinde Kolombiyalının öldüğü ve çok sayıda yaralının olduğu belirtiliyor.

Kolombiyalılar, askerlerin helikopterlerden taradığı sokaklarda yaşanan can pazarını sosyal medyadan yayınladıkları videolarla duyurmaya çalışıyor. Katliam Twitter’da #SOSColombiaNosEstanMatando etiketiyle dünya gündeminde ilk sıraya yükseldi.

NE OLUYOR?

ABD yönetimine yakın sağcı Ivan Duque hükümeti, pandemiyle birlikte daha da derinleşen ekonomik sorunlara çözüm gerekçesiyle “Sürdürülebilir Dayanışma Yasası” tasarısını Kongre’ye sundu.

Hükümet, halkın “vergi yasası” olarak adlandırdığı tasarıyla “6,3 milyar dolar” toplamayı amaçlıyordu. Sendika örgütleri öncülüğünde 28 Nisan’da başlayan geniş çaplı protesto eylemleri sonucu tasarı önceki günlerde geri çekilmişti.

Ancak yasa tasarısının geri çekilmesine rağmen Kongre’ye yeniden getirilmesi bekleniyordu. Halk da bu ve benzeri sorunlar nedeniyle eylemleri sürdürme kararı almıştı.