Hasta tutsak Devrim Ayık: Havalandırmamız tel örgüyle kapatıldı

HABER MERKEZİ– Eskişehir H Tipi Kapalı Hapishanesi’nde olan ağır hasta tutuklu Devrim Ayık, havalandırmanın tel örgülerle kapatıldığını ve pandemi dolayısıyla daha ağır hak ihlallerinin yaşatıldığını belirterek, toplumsal tepki çağrısında bulundu.

Eskişehir H Tipi Hapishanesi’nde olan ağır hasta tutuklu Devrim Ayık, ailesi ile yaptığı haftalık telefon konuşmasında, sağlık durumunun kötü olduğunu ve kendisi gibi yüzlerce tutuklunun bulunduğunu hatırlatarak, toplumsal tepki göstermediği taktirde çok daha kötü durumların yaşanabileceğini söyledi. 2 Ekim 2015 yılında “örgüt üyeliği” ve “nitelikli yağma” iddiasıyla tutuklanan ve 3 yıl aradan sonra tahliye edilen Ayık, 12 Ocak 2021’de tekrar ayını dosya kapsamında tutuklandı. Corhn (Bağırsak hastalığı) hastası olan Ayık, tutuklanarak önce Edirne F Tipi Hapishanesi’ne, 12 Nisan’da ise Eskişehir H Tipi Kapalı Hapishanesi’ne gönderildi.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Kaldığı koşullar ve sağlık durumu hakkında da bilgi veren Ayık, 12 gündür tekli bir hücrede tutulduğunu ve bulunduğu hücrenin küf, kir ve hamam böcekleri içinde olduğunu kaydetti. Hücrede havalandırmasının olmadığını anlatan Ayık, gün içerisinde gardiyanların kendisini başka bir yerde bulunan havalandırma götürdüklerini en fazla yarım saat, çoğu zamanda 10 dakika havalandırmada tuttuklarını dile getirdi. Sıcak suya erişemediğini ve televizyon verilmediğini belirten Ayık, “Hücremi temizlemek için temizlik malzemesi vermiyorlar. Banyo yapacak yerim yok. Hastalığımdan kaynaklı diyet listem var. Cezaevi idaresi bu diyet yemeğini vermiyor. İğne yapmam gerekiyor fakat yine cezaevi yönetimi tarafından ‘raporun yok, iğne yapamayız’ diyor. Raporum ise Edirne’deki cezaevi yönetimde” dedi.

‘TEPKİ GÖSTERİLMELİ’

Koşullardan kaynaklı uyuyamadığını da belirten Ayık, şöyle devam etti: “Sabaha karşı bir iki saat uyuyabiliyorum. Yemeklerden dolayı sürekli tuvalete gitmek zorunda kalıyorum. Burnumdan kan akıyor. Burada nefesim daralıyor. Revire çıkarmıyorlar. Başka yerlere sevk yok. Arkadaşlarımız burada sorunlar yaşıyor. Yazılan hiçbir dilekçeye cevap verilmiyor. Bu sorunlar hepimizin sorunlarıdır. Edirne’den buraya sevk edilmeden önce bizi koydukları koğuşların havalandırmasının üstü tellerle kapatılmıştı. Gökyüzünü bizlere karartmak istiyorlar. Arkadaşlarımıza keyfi bir şekilde işkence ettikleri ve hakaret ettikleri zaman oluyor. Bunun için buna karşı tepki sadece cezaevlerinde değil her yerde gösterilmesi gerekiyor.”

KÜRTLERE YÖNELİK POLİTİKA

Hapishanelerdeki ihlallerin ülkenin aynası olarak tarif eden Ayık, sözlerini şöyle tamamladı: “Biliyorsunuz ki dışarıdaki süreç nasıl ilerlerse cezaevlerine yansıması oluyor. Yönetimler ne kadar sertleşirse cezaevlerine de bu denli hukuksuzluklar yaşanıyor. Halkımızın da bu duruma karşı bilinçli ve duyarlı olması gerekiyor. Eğer her yerden tepki gösterilmezse pandemi adı altında bu yaşadığımız sorunları daha da derinleştirecekler. Sadece kendim için istemiyorum. Bütün herkes için istiyorum. Bütün tutuklular için koşullar son derece kötü. Beğensen de beğenmesen de koğuşlar budur diyorlar. Bütün arkadaşlarımız açlık grevindeler, eylemdeler. Yeni arkadaşları pandemiyi ederek yanımıza getirmiyorlar. Bizleri tecrit ediyorlar. Tüm bunlar keyfi uygulamalardır. Bu uygulama sadece bana özel değildir. Kültürüne, değerine sahip çıkan bütün Kürtlere yönelik yürütülen politikadır.”