HABER MERKEZİ- Aydın-Denizli Otoyolu ihalesini kazanan Fernas İnşaatın, birinci sınıf tarım arazilerine sahiplerinden izinsiz girerek çalışma yaptığı bildirildi. BirGün’e konuşan arazi sahibi köylüler, kendilerinden habersiz biçimde uygulamanın hayata geçirildiğini ifade ederek, “Elimizde olan tek şey toprağımız onu da almak istiyorlar” dedi.
İzmir-Aydın Otoyolu’nun devamında yer alan Aydın-Denizli Otoyolu ihalesini kazanan Fernas İnşaat’ın, birinci sınıf tarım arazilerine sahiplerinden izinsiz girerek çalışma yaptığı bildirildi. Kamulaştırma sonuçlanmadan tarlalarına girerek ağaçlarının kesilmeye başlandığını belirten arazi sahibi köylüler çalışmalara tepki gösterdiler. Aydın-Denizli otoyolu için, geçtiğimiz Kasım ayında yapılan ihaleyi 8 milyar 776 milyon lira bedelle 40 yıllığına Fernas İnşaat kazanmıştı.
NEDEN TARIM ARAZİLERİNDEN GEÇİYOR?
Sarayköy ilçesine bağlı Kabaağaç Köyü’ndeki arazi sahibi köylülerden Adem Nergiz, kamulaştırma kağıtlarının geldiğini fakat diğer işlemler yapılmadığını belirtti. Nergiz, “Bu proje yıllardır bilinen bir proje. Biz otoyola karşı değiliz. Eskiden proje tarım arazilerden geçmiyordu. 200 metre yukarıdan geçiyordu. Sonra projeyi aşağıya aldılar. Hazine arazileri varken neden tarım arazilerinden geçiriyorlar? Bu sorunun cevabını kimse vermiyorlar. Bu bölgede tarım arazilerinde; zeytin, incir, portakal ve sebzeler yetişiyor. Ayrıca burada seracılık da yapılıyor. Atalarımız da çiftçiydi. Buradan hayatlarını sürdürdüler. Biz de çiftçiyiz. Bizim hayatımız bu… Tarım arazilerini değil, köylüyü yok ediyorlar. Bu arazileri elimizden alınırsa biteriz ve işsiz kalırız. Yola karşı değiliz. Elimizde olan tek şey toprağımız onu da almak istiyorlar” diye konuştu.
SESİMİZİ DUYAN YOK
Arazi sahibi köylülerden Ahmet Yılmaz da, “Bu yolun yapılacağını biz 15 yıldır biliyorduk. Bize ilk söylediklerinde yol dağın eteğinden geçiyordu. Bir anda tarım arazilerinin içinden geçeceğini öğrendik. Kimse daha önceden bilmediği için arazisine ağaç diken ve ekim yapan bir sürü insan var. Çok büyük masraflar yaptık. Bölgedeki çorak arazilere devlet bir sürü masraf yaparak ıslah etti. Şimdi bu arazilerden de yol geçecek. Devletin kendi yaptığı masraf da boşa gidecek. Çiftçiler olarak mağduruz. Elimizde olan tek şeyi almak istiyorlar. Sesimizi duyan yok. Sarayköy Belediye Başkanı ile görüştük ama o da bize yardımcı olmadı” diye konuştu.
Arazi sahibi köylülerden Cihan Çelik ise şunları söyledi: “Bize konuyla ilgili kağıt geldi ama başka bilgi verilmedi. Bir sabah kalktığımızda arazilerimize iş makinelerinin girdiğini gördük. İstimlak yaptıkları görülüyor ama bize henüz bir para vermediler. Bizimle kimse görüşmedi… Benim zeytin ağaçlarım var. Burada otoyolun yan yol bağlantıları için arazileri bölüyorlar. Ağaçları kesiyorlar. Benim arazime daha gelmediler ama kısa süre içinde benim arazime de gelecekler. Biz burada zeytin ağaçlarımızın kesilmesini, arazilerimizin yok olmasını istemiyoruz.” (Aycan Karadağ-BirGün)