HABER MERKEZİ- Üçü çocuk sekiz kişinin gözaltında kaybedilmesine ilişkin açılan Dargeçit JİTEM Davası’nda savcı, tüm sanıklar için beraat talep etti. Avukat Erdal Kuzu, mütalaanın kendilerini şaşırtmadığını belirterek, cezasızlığın devlet politikası olarak yargı sistemine hakim olduğunu vurguladı.
Mardin’in Dargeçit ilçesinde 29 Ekim 1995 ve 8 Mart 1996 tarihleri arasında gözaltına alınıp kaybedilen üçü çocuk sekiz kişi ile durumu ailelere bildirdikten sonra kendisinden haber alınamayan uzman çavuş Bilal Batır’la ilgili açılan davanın 21’inci duruşması yapıldı.
Aralarında dönemin karakol komutanının da bulunduğu 18 kişi hakkında “taammüden öldürme” suçlamasıyla açılan davanın Adıyaman 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmasına katılanların vekili avukat Erdal Kuzu ile gözaltında kaybedilenlerin yakınlarından birer kişi katıldı.
Sanıkların ve avukatlarının katılmadığı duruşmada, savcı esas hakkında mütalaasını sundu.
Savcı mütalaasını okuyarak, tüm sanıklar yönünden beraat kararı verilmesini talep etti.
İddia makamı beraat talebini sanıkların suçu işlediğine dair somut delillerin bulunmamasına dayandırdı.
Taraflara esas hakkında beyanda bulunmak üzere süre veren mahkeme heyeti, duruşmayı 28 Haziran’a erteledi.
Duruşmada söz alan avukat Erdal Kuzu ise mütalaanın kendilerini şaşırtmadığını, cezasızlığın devlet politikası olarak yargı sistemine hakim olduğunu, sanıkların aleyhine deliller olduğunu fakat bunların görmezden gelindiğini söyledi.
DARGEÇİT JİTEM DAVASI
Dargeçit JİTEM Davası, Mardin’in Dargeçit ilçesinde 29 Ekim 1995 ile 8 Mart 1996 tarihleri arasında biri uzman çavuş, üçü çocuk olmak üzere, toplam dokuz kişinin zorla kaybedilmesiyle ilgili bir dava.
Dargeçit’te 12 yaşındaki Davut Altunkaynak , 13 yaşındaki Seyhan Doğan, 16 yaşındaki Nedim Akyön, 19 yaşındaki Mehmet Emin Aslan, 20 yaşındaki Abdurrahman Olcay, 21 yaşındaki Abdurrahman Coşkun, 24 yaşındaki Hikmet Kaya ve 57 yaşındaki Süleyman Seyhan gözaltında kaybedilmişti.
2012, 2013 ve 2015 tarihlerinde yapılan kazılar sonucunda, gözaltına alınan kişilerden bazılarının ağır işkence izleri taşıyan kemiklerine ulaşılmıştı.
Davada, aralarında dönemin Mardin Jandarma Komando Tabur Komutanı Hurşit İmren ve Dargeçit İlçe Jandarma Komutanı Mehmet Tire’nin de bulunduğu 18 kişi yargılanıyor.
Dava, ”güvenlik” gerekçesiyle Adıyaman’da görülüyor.