1 Mayıs Mahallesi halkı: ‘İstismara geçit vermeyeceğiz’

İSTANBUL- Ataşehir 1 Mayıs Mahallesi’nde bir çocuğa yönelik cinsel istismara tepki gösteren kadınlar, çocuk istismarının normalleştirilmeye çalışıldığının altını çizerek, “İstismara zemin sunan tüm politikaların ortadan kaldırılması için her birimiz kendi eşiğimizde istismara geçit vermeyeceğiz” dedi.

Yeni Demokrat Kadın, Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Meclisi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği 1 Mayıs Mahallesi’nde bir çocuğun çok sayıda kişi tarafından cinsel istismara uğramasına tepki göstermek amacıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Mahallede yapılan açıklamada, “Kadın cinayetlerine de çocuk istismarına da geçit vermeyeceğiz” pankartı açılırken, “İstismarın affı olmaz”, “Koruma aklama yargıla” dövizleri taşındı. Açıklamada ortak basın metnini Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi Üyesi Havva Cuştan okudu.

‘FEODAL DEĞER YARGILARI İSTİSMARI NORMALLEŞTİRİYOR’

Cinsel istismarın normalleştirilmeye çalışıldığını ama buna izin vermeyeceklerini belirten Havva,  “Çocuk istismarı olarak kamuoyuna yansıyan, çoğunlukla cinsel istismar olmaktadır. İstismara maruz kalan çocuklar genellikle korkutulur ve sindirilir. Bundan dolayı birçok çocuk sesini çıkarmaz ve yaşadıklarını gizler. Bununla birlikte gelenek, örf ve adetler, feodal değer yargıları, ekonomik ilişkiler ve toplumsal statülerin de baskısıyla birçok olay açığa çıkarılmadan üzeri örtülür. Kol kırılır yen içinde kalır. Ya acaba, yok ya yapmaz gibi konduramama ile üzerinden atlanır. Bu durum istismarı normalleştirir ve biz buna karşı çıkıyoruz” ifadelerini kullandı.

 ‘ÇOCUKLARI KORUYAN YASALARIN OLMAMASI DA İSTİSMARDAN’

Cinsel istismar suçunun fail tarafından bilinçli bir şekilde işlendiğinin altını çizen Cuştan,  “Bir çocuğa şiddet uygulamak, haklarından mahrum etmek, eğitimden alıkoymak, çalıştırmak, ekonomik çıkar elde etmek, anadilinden, kültüründen uzaklaştırmak, çocuk yaşta evlendirmek, devletin çocukları koruyan yasa ve kurumlarının olmaması, var olanların yetersiz, işlevsiz ve niteliksiz olması da istismardır” diye konuştu.

 ‘İSTİSMARA KARŞI DUVAR OLACAK GEÇİT VERMEYECEĞİZ’

Cuştan, çocukların korunmasının kağıt üzerinde kaldığını vurgulayarak, şunları söyledi: “Çocuğun cinsel istismarı ile ilgili dönemin bakanlarının ‘Çocuğun rızası var’, istismarcıları ise ‘mağdur’ diye tanımladıklarını, Ensar Vakfı’nda 45 çocuğumuzun istismarı olayında ‘Vakıf saygın ve çok değerli hizmetleri var’, ‘Bir kerelik bir şey olmaz’ denildiğini unutmadık. Çocuklara yönelik her türlü istismarın önüne geçilmesi, istismara zemin sunan tüm politikaların ortadan kaldırılması için toplumsal seferberlik ilan edilmesi gerekmektedir. Her birimiz kendi eşiğimizde istismara karşı duvar olacak, geçit vermeyeceğiz” dedi.

Açıklama, “Koruma aklama yargıla” sloganları ile son buldu.