Kayyum rektöre karşı binler Kadıköy’de buluştu: ‘Kesintisiz direnişe devam ediyoruz’

İSTANBUL- Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör atanmasına karşı çıktıkları için gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılması talebiyle Kadıköy’de eylem yapıldı. İskele Meydanı’nda düzenlenen eyleme katılan binlerce kişi kayyum saldırısına karşı birlikte mücadele edeceklerini haykırdı, “Üniversiteler bizimle özgürleşecek” dedi.

Valilik kararıyla Boğaziçi Üniversitesi’nde yapacakları eylem yasaklandığı için okul içerisinde eylem yapan öğrenciler, yasak kararını dinlemedi ve Bebek’ten Beşiktaş’a yürüdü. Slogan, alkış ve çevredekilerin desteği ile saatlerce yürüyen öğrenciler, toplu bir şekilde vapura binerek Kadıköy’e geçti. Öğrenciler, vapurda marşlar söyledi, “Kayyum rektör istemiyoruz” sloganını haykırdı.

‘HOMOFOBİK REKTÖR İSTEMİYORUZ’

Gökkuşağı bayrağının dalgalandırıldığı eylemde, sık sık “Homofobik rektör istemiyoruz” sloganı da atıldı. Gözaltında çıplak arama işkencesine maruz kalan, cop ıslatılarak tecavüzle tehdit edilen LGBTİ+ aktivistleri Havin Özcan ve Yıldız İdil Şen’in fotoğrafları taşındı.

Vapurdan sloganlarla inen Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri de eylem alanına “Ampül Melih”, “Kayyum rektör istemiyoruz”, “Direniş biter mi sandın” pankartlarıyla geldi. Alanda bekleyenler, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz”, “Yaşasın öğrenci dayanışması”, “Zıpla zıpla zıplamayan kayyum rektördür”, “Kayyum rektör istemiyoruz” sloganları ve alkışlarla onları karşıladı.

İlk olarak Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri adına İdil Berivan Kaya açıklama yaptı. Kayyum rektör Mehmet Bulu’nun katıldığı televizyon programında “okula polis girmedi” gibi iddiaların tamamen yalandığı olduğunu vurgulayan Kaya, “Biz Boğaziçi Üniversitesi’nin bileşenleri olarak kayyum rektör atamasına karşıyız. Kayyum politikalarının bizi hep kötüye götüreceğini biliyoruz, alışmayacağız, kabullenmeyeceğiz” dedi.

‘KAYYUM OLARAK ATANAN BULU VE TÜM REKTÖRLER ACİLEN İSTİFA ETSİN’

Kayyumlar gidene ve gözaltındaki arkadaşları serbest bırakılana kadar konuyu kapatmayacaklarının altını çizen Kaya, şu talepleri sıraladı:

■ “Gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın.

■ Kayyum olarak atanan Melih Bulu ve tüm rektörler acilen istifa etsin.

■ Tüm üniversitelerde rektörlük için üniversite bileşenlerinin rızası gözetilerek demokratik seçimler düzenlensin.”

“Kayyumları kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” diyen Kaya, kitle tarafından “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganıyla yanıtlandı.

SERBEST KÜRSÜ KURAN ÖĞRENCİLER: DİRENECEĞİZ

Basın metninin ardından serbest kürsü kuruldu. Tek tek söz alan üniversite öğrencileri, dayanışmanın önemine dikkat çekti. Kayyum rektörlerin üniversitelerine ve bilimsel eğitime zarar vereceğini vurgulayan öğrenciler, “Üniversiteler bizim, biz üniversiteleriz. Direneceğiz” dedi.

‘BUGÜN BU MÜCADELE BİR ANAYASAL MÜCADELEDİR’

OHAL KHK’sı ile İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden ihraç edilen akademisyen Cemil Ozansü de, “Bugün bu genç arkadaşlar, yürüttükleri mücadele ile sadece üniversitelerin özerkliğini temin etmeyi değil ünversite özerkliğinin altında yer alan anayasal güvencelerin de kavgasını veriyorlar. Bugün yapılan bu mücadele bir anayasal kavgadır. Bizim geleceğimizin kavgasıdır. Üniversiteleri yok edilmiş bir ülkenin geleceği olamaz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Bandista sahne aldı. Direniş ezgilerini seslendiren Bandista’ya binler tek bir ağızdan eşlik etti.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, 8 Ocak 2021 Cuma günü’nden itibaren 11.00 ile 16.00 saatleri arasında okul önünde direnişlerini duyuracaklarını belirterek, dayanışma çağrısı yaptı.

Eylem, slogan ve alkışlarla sona erdi.