HABER MERKEZİ- Hapishanedeki oğlunu ziyaret ettikten sonra kaybolan ve 290 gündür kendisinden haber alınamayan Mehmet Bal’ın dosyası AYM’ye taşındı. Avukat Ahmet Baran Çelik, dosyanın faili meçhule bırakılmak istendiğini söyledi.
Batman’dan İstanbul’a gelerek hapishanedeki oğlunu ziyaret ettikten sonra Bağcılar’da bulunan akrabalarıyla görüşen Mehmet Bal’dan, 24 Ocak’tan bu yana haber alınamıyor. Bal’ın ailesi Gayrettepe Polis Merkezi ve Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulundu. Bal’ın kaybolmasıyla ilgili başlatılan soruşturmada, en son Eminönü İskelesi’nden Kadıköy vapuruna bindiği görüntülere ulaşıldı. Ancak polis, vapurun içindeki ve Bal’ın gittiği Kadıköy’deki görüntülere ulaşılamadığını ileri sürdü. Ailesi, Bal’a ait telefon sinyallerinin de eksik verildiği düşüncesinde.
RÜSTEM YILMAZ KİM?
Ailesine verilen cep telefonu sinyallerine ait dökümlerde, Bal’ın telefonundan 09.00’dan saat 18.32’ye kadar sinyallerin alındığı ve 18.32 ile 21.11’e kadar ise sinyallerin kesildiği, ardından 21.11’de sinyallerin Sabiha Gökçen Havalimanı karşısında bulunan Kurtköy civarında görüldüğü bilgisi yer aldı. Öte yandan Bal’ın telefonundan bir dakika arayla Lina Anadolu Turizm Limited Şirketi adlı otobüs firmasını aradığı, Bal’ın telefonundan sinyalin alındığı yer ise Kurtköy’un tam tersi olan Eyüp Sultan Mahallesi Mozaik Sokak No 11 Sancaktepe İstanbul adresinden geldiği yansıdı.
Ayrıca, Bal kaybolduktan bir ay sonra ailesini arayan Rüstem Yılmaz adlı kişi, bir hafta önce Bal ile görüştüğünü iddia etti. Ailenin durumu bildirdiği polis, Bal ile görüştüğünü söyleyen kişiye telefonla ulaşıp bilgi aldı ancak ifadesine dahi başvurmaya gerek görmedi. Ailenin söz konusu kişinin HTS kayıtlarının incelenmesi yönündeki talebi de yerine getirilmedi.
TAKİPSİZLİK VERİLDİ
Savcılığın, Bal’ın kaçırıldığına dair kararında, “Kayıp ile ilgili gerekli işlemlerin yapılması amacıyla GBT Büro Amirliğine gerekli bildirimin yapıldığı ve bu doğrultuda kayıp şahıs ile ilgili arama ve araştırma işlemlerinin yapılmaya devam edildiği, kayıp ihbarında bulunulan sahsın dosya kapsamından reşit ve müeyyiz olduğu, bu aşamada kaybolan şahıs ile ilgili herhangi bir oluşmuş suç veya suçlu bulunmadığı gibi kaybolan sahsın kaçırıldığı veya başkaca suç mağduru olduğuna ilişkin bir iddianın ve delilinde bulunmadığı anlaşılmakla; olay ile ilgili Kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına…” ifadelerine yer verildi.
FAİLİ MEÇHULE BIRAKILDI
Avukatların takipsizlik kararına 20 Mart’ta yaptığı itirazda reddedildi. Aile avukatı Ahmet Baran Çelik, böylece soruşturma dosyasının “faili meçhule” bırakıldığını belirterek, 23 Temmuz’da Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundukları bilgisini paylaştı. Bal’ın kaybettirildiği ihtimali olduğuna dikkat çeken Çelik, “Ne görüntüler ne sinyaller incelenmedi, ne de kayıptan bir ay sonra arayan şahısın ifadesine başvuruldu, bu hususlar eksik. Üstün körü bir soruşturma yapıldı. Bal’ın Kadıköy’de görüntüleri yok. Ne kafelerin ne marketlerin ne de diğer mekan ve mobese kayıtları incelenmedi. Vapurdan inerken görüntüsüne ulaşılırsa, gittiği yön üzerinden adım adım nereye gittiği veya kendisine ne olduğu bulunabilir. Bunlar yapılmadan, dosya faili meçhule bırakıldı. Bu hususların giderilmesi için dosyanın yeniden açılması lazım” dedi.
MEHMET BAL’A NE OLDU?
Türkiye’de binlerce insanın failinin “meçhul” olduğunu ifade eden Çelik, “Böyle bir ülkede yaşıyorsanız ve yetkili kurumlar ve savcılar üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmiyorsa, bir şeylerin içinizi kemirmemesi mümkün değil. Önünde yapabileceği araştırmalar varken veya usulüne uygun yapılması gereken olgular ortadayken, dosyanın kapatılmış olmasını kabullenemiyoruz. Mehmet Bal’a ne oldu? Hepimiz bu sorunun cevabını arıyoruz. İnsanlar bu tür durumları anlatırken, 1990’lara atıfta bulunuyor. İnsanlar evlerinden alınıp, ortadan yok edildiğini biliyoruz. Türkiye’de hala kayıp insanlar var. Direk güvenlik güçlerinin alıp kaybettirdiği insanlar var. Bu kayıp şahısların bir kısmı daha sonra emniyette bulundu” hatırlatmasında bulundu.
Dosyanın yeniden açılmasını ve etkin bir soruşturmanın yürütülmesini isteyen Çelik, “Taleplerimizde yer alan hususların giderilmesini, etkin bir soruşturmanın yapılmasını istiyoruz. Çünkü yurttaşın can güvenliğinden devlet ve yargı makamları sorumludur. Bu görevini yerine getirsinler. Dosyanın yeniden açılmasını ve Bal’ın bulunmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
‘KAYBOLMADI, KAYBETTİRİLDİ’
Bal’ın kuzeni Abdulselam Bal da detaylı soruşturma yapılmadan dosyasının kapatılmasına tepki gösterdi. “İstanbul’un göbeğinde 58 yaşında bir insan bir anda nasıl kaybolabilir?” diye soran Bal, “Mehmet Bal kaybolmadı. Eminim ki kaybedildi. Büyük bir güç onu kaybettirdi. Devlet isterse sağ mı ölü mü saniyesinde bu konuda bize cevap verebilir. Ancak cevap vermiyor. Herkes biliyor ki Bal’ı kaybettirdiler. 9 aydır kendisinden tek bir eser yok. Vicdanları varsa, ellerini vicdanlarına koysunlar. Ölü mü sağ mı bize söylesinler. Eğer ölü ise en azından bize söylesinler, gidip kemiklerimizi alalım. Ancak bunu da yapmıyorlar. Bize resmen işkence yapıyorlar. Bu zülüm nereye kadar gider. İnsanın bir tarağı kaybolduğunda, tarağını unutmaz. Bir insan bir yıldır ortada yok. Durumdan devlet yetkilileri sorumludur ” diye konuştu. (Mezopotamya Ajansı)