HABER MERKEZİ- İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri tamamlandı. Kabul edilen teklife göre 25 yaşını doldurmamış işçiler ile yapılacak belirli süreli iş sözleşmelerinin süresi, işçinin 25 yaşını doldurduğu tarihi geçemeyecek. Bu hüküm uyarınca bir defada veya yenilenerek yapılan belirli süreli iş sözleşmelerinin toplam süresi iki yılı aşamayacak. Bu düzenleme genç işçiler açısından kıdem ve ihbar tazminatı hakkının gasbedilmesi anlamına geliyor.
Kanun teklifiyle birlikte ayrıca aşağıdaki değişiklikler kabul edildi:
* Kanunla ayrıca sigortasız çalıştırılan işçiye devlet pirim desteğinde bulunacak. Bu destek ise kayıt dışı çalıştırmaya meşruiyet kazandırıyor. Kısmi zamanlı çalışma da teklifle teşvik edilecek. Bu teşvik ise işçiler açısından güvenceli çalışma hakkına darbe vuruyor.
* Kanunla birlikte Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV, bazı idari para cezaları, KYK borçları ve Hazine alacaklarını kapsayan vergi borcu yapılandırması da kabul edildi. Kovid-19 nedeniyle verilen cezalar ise kapsam dışı bırakıldı. Kanun teklifiyle vergi borçları yapılandırılarak borçların 18 taksitle ödenmesine imkan tanınacak. Borcunu peşin ödemek isteyenlere de indirim sağlanacak.
* Yine Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle, ayrı bir işyeri açmaksızın ve sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine, alet kullanmaksızın oturdukları evlerde imal ettikleri malları internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanların bu faaliyetleri muaflık kapsamına alınacak.
* Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, 30 Haziran 2021’e kadar Türkiye’deki banka veya aracı kuruma bildiren gerçek ve tüzel kişiler, bu varlıklarını serbestçe tasarruf edebilecek. Bu varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacak
* Konaklama vergisinin yürürlük tarihi 1 Ocak 2022’ye erteleniyor.