HABER MERKEZİ- Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Mardin Şubesi, uzaktan eğitim sürecine ve pandemide okulların açılmasına ilişkin velilerle anket yaptı.
Bianet’ten Ruken Tuncel’in haberine göre Mardin merkez ve ilçelerinde yapılan anketin sonucuna göre; velilerin yüzde 58,1’i salgın sürecinde çocuklarını okula göndermek istemiyor. Velilerin yüzde 85,4’ü MEB’in okullarda aldığı önlemleri yetersiz buluyor. Öğrencilerin sadece yüzde 5’i uzaktan eğitim sürecine dahil olabiliyor.
‘ÇOCUĞA ŞİDDET ARTTI’
Araştırmanın sonucuna ilişkin bianet’e konuşan Eğitim Sen Mardin Şubesi Eğitim Sekreteri Duygu Özbay, Türkiye’de eğitimde fırsat eşitliğinin hiçbir zaman olmadığını ancak pandemi sürecinde eşitsizliğin daha çok fazla arttığını söyledi.
“Pandemi sürecinde kırsal ve kent arasında kırılganlıkların derinleştiğini belirten Özbay, şöyle devam etti: “Eğitimde fırsat eşitliği yaratmanın en etkili yolu toplumdaki en dezavantajlı kesimlerin maksimum yararına göre bir eğitim programı inşa etmektir. Fakat ülkedeki eğitim anlayışı daha çok neoliberal politikalar ekseninde dönüştüğü için fırsat eşitliği hiçbir zaman gerçekleştirilemedi
Pandemi koşullarında ise var olan eşitsizlik giderek derinleşti. Yoksul, mülteci yani dezavantajlı gruptaki çocuklar daha da mağdur oldu ve eğitimden uzaklaştı. Bu süreçte çocuğa şiddet arttı, çocuk işçilik arttı ve erken yaşta evlilikler arttı.
‘ERKEN YAŞTA EVLİLİĞİ ÖNLEMEK İÇİN OKULLAR AÇILMALI’
“Okulların çok yönlü koruyucu ve sosyalleştirici aynı zamanda çocuk işçiliği, erken yaşta evliliği, istismarı azaltıcı ve engelleyici rolleri bulunuyor. Bu nedenle okulların bulaş riskini azaltacak yeterli tedbirlerin alınarak açılması bizim için çok önemli.
“Fondemetal bir hak olan yaşam hakkı üzerine inşa edilen eğitim hakkının sürdürülebilir olması için önceliğimiz öğrencilerimizin ve eğitim emekçilerinin yaşamsal varlığının önemsenmesidir.”
‘GÜNLERCE ELEKTRİK KESİNTİSİ YAŞANIYOR’
Özbay, Mardin’in özellikle kırsal bölgelerinde bilgisayar, cep telefonu, internet gibi uzaktan eğitim materyallerine erişimin olmadığını belirtti: “Öğrencilerin büyük bir bölümünün bilgisayarı ve interneti yok. Büyük kısmı eğer televizyonları EBA TV’yi erişiyorsa o şekilde dersleri takip ediyor.
Ancak Mardin elektrik kesintilerinin çok fazla yaşandığı bir kent olduğu için öğrenciler her şekilde eğitime erişmekte zorluk yaşıyor. Nisandan ağustos ayına kadar Derik ve Kızıltepe’de günlerce elektrik yoktu. MEB’e DEDAŞ’a ilgili her yere çağrı yaptık ama sorun giderilmedi. Sorunların hiçbiri çözülmediği gibi katlanarak devam ediyor.”
‘VELİLERDE VE ÖĞRENCİLERDE KIRILGANLIK GÖRÜYORUZ’
Velilerin EBA Destek Noktaları ile ilgili tepkilerini de aktaran Özbay, son olarak şöyle dedi: “Görev yaptığım okul, dezavantajlı bir bölgede, veliler ‘bizim zaten internetimiz, bilgisayarımız yok, neden durumu iyi olanların yaşadıkları yerlerde EBA destek açılıyor’ diye soruyorlar.
“Dezavantajlı bölgelere değil, bilgisayar ya da internet erişimi olan bölgelere EBA Destek Noktalarını açtılar. Bu öğrenciyi de veliyi incitiyor, kırılganlık yaşatıyor.
‘ANADİLİ TÜRKÇE OLMAYANLAR EĞİTİMDE UZAKLAŞIYOR’
“Ayrıca bir diğer önemli sorun ise anadili Türkçe olmayan çocuklar. Mardin’de Arap, Kürt, Süryani çocuklar var. Özellikle ilköğretim çağındaki bu çocuklar uzaktan eğitim sürecinde çok büyük zorluk yaşıyor.
Yüz yüze eğitimde öğrencilerle birebir ilgilenme, çocuğun kendini ifade etme şansı, tanıma olanağı oluyor. Ama uzaktan eğitimde anadili Türkçe olmayan çocuklar anlamakta çok daha zorluk yaşadıkları için eğitimden uzaklaşıyorlar.”
ERG: ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 22,2’Sİ EBA’YI AKTİF KULLANIYOR
ERG (Eğitim Reformu Girişimi) 12 Eylül’de yayınladığı ‘Eğitim İzleme Raporu 2020: Eğitimin İçeriği’ adlı raporununda Mardin’e ilişkin bilgi vermişti. Raporda, fırsat eşitsizliğinin yaşandığın bölgeler arasında gösterilen Mardin için şöyle denilmişti: “Mardin’e bağlı Mazıdağı ilçesinde EBA’yı aktif kullanan öğretmenlerin oranı yüzde 84,3’tür. Öğrenciler için bu oran yüzde 15,5’tir. Mardin ili genelinde EBA’yı aktif kullanan öğretmenlerin oranı ise yüzde 80,9, öğrencilerin oranı ise yüzde 22,2’dir. Bu oranların eğitimde fırsat eşitliği ve etkili öğretimin eksikliği açılarından iyi analiz edilmesi gerekiyor.”
Ankette yer alan “Öğrenciler uzaktan eğitim sürecine dahil olabiliyorlar mı?” sorusuna, yüzde 59,7’si “kısmen”, yüzde 36’sı “hayır”, yüzde 4’ü “evet” yanıt verdi. “Öğrenciler uzaktan eğitime hangi teknolojik bileşenleri kullanarak dahil olabiliyor?” sorusuna velilerin yanıtı, yüzde 24’ü televizyon, yüzde 47 telefon bilgisayar, yüzde 10,7’si de hiçbiri şeklinde oldu.
Veliler, öğrencilerin uzaktan eğitimden faydalanamamasının ise bir tek nedene bağlı olmadığını belirttiler. Ankete göre; bilgisayar telefon gibi materyallerin yanı sıra elektrik kesintisi ve internete erişim de bütün öğrenciler için sorun oluyor.
“Salgın sürecinde çocuğunuzu okula göndermeyi düşüyor musunuz?” sorusuna ise; velilerin yüzde 58,’i “hayır” cevabını verdi. Velilerin, yüzde 85,4’ü Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullar aldığı tedbiri yeterli bulmadığını söyledi.