HABER MERKEZİ- Van 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi, yerlerine kayyım atanan İpekyolu Belediyesi Eş Başkanları Şehsade Kurt’a 6 yıl 3 ay, Azim Yacan’a da 7 yıl 3 ay olarak verilen hapis cezasının gerekçeli kararını açıkladı. Açıklanan kararda belediyenin mültecilere dağıtmak için aldığı 200 battaniye ve belediyenin ihtiyaçlarında kullanılan kabloları suç unsuru sayıldı. İki gizli tanığın, “Battaniyeleri örgüte gönderdiler” ve “Belediye örgüt üyelerine gönderilmek üzere kablo aldı” suçlamasını cezaya temel gerekçe yaptı. Yine verilen cezaların gerekçeleri arasında “eş başkanlık”, “işçi alımları”, “belediye çalışanlarının yer değiştirmesi” ve “sosyal medya paylaşımları” olarak sıralandı.
MÜLTECİLERE BATTANİYE DAĞITILMASI SUÇ
Mezopotamya Ajansı’ndan Adnan Bilen’in haberine göre kararda, belediyeye alınan kablo ile mülteciler için alınan battaniye ve gıda kolileriyle ilgili NİBURU10 adlı gizli tanığın, “2019 yerel seçimlerde sanık Azim Yacan İpekyolu Belediye Başkanı olarak seçilmiştir, belediye başkanı olduğu andan itibaren terör propagandası yapmaya başladı. Personel alımında örgüte yakın kişilerden personel alımı yapılıyordu. Ayrıca belediye başkanı sanık Azim Yacan’ın oluruyla 2 bin metre kablo alımı yapılmış olup bu kablolar PKK terör örgütü tarafından patlayıcı yapımında kullanılmak üzere gönderilmiştir. Toplam kablo bedeli kesilen fatura 30 bin TL idi. Ayrıca yine belediye başkanı sanık Azim Yacan’ın oluruyla 500 adet battaniye ve 4 bin koli kuru gıda alınıp bunların çoğu terör örgütüne yaşam malzemesi olarak gönderilmiştir” suçlamalarına yer verildi.
TANIK İFADELERİ DİKKATE ALINMADI
Gerekçeli kararda; bu iddialara karşı belediye çalışanlarının tanıklıkları ve Belediye Eş Başkanları Şehzade Kurt ve Azim Yacan’ın bu duruma ilişkin mahkemeye sunduğu belgeler de yer aldı. Belediye çalışanlarından B.K. ifadesinde; “İlimizde parklarda ve yollarda kalan mültecilerin olduğuna ilişkin belediyemiz bünyesine ihbarlar yapılmaktaydı. Tanesi 65 TL den ibaret 400 adet battaniye satın aldık. Bu battaniyeleri ilçemiz sorumluluğunda bulunan mültecilere dağıttık. Şuan halı hazırda o battaniyelerim otogarda bulunmaktadır” dedi. Belediyenin başka bir çalışanı ise ifadesinde söz konusu iddia ile ilgili şunları anlattı: “İpekyolu Belediyesi bünyesine 400 adet battaniye alımı oldu. Söz konusu battaniyeleri ben gidip teslim alıp getirdim. Battaniyeleri ilimizde bulunan mültecilere dağıttık. Hatta yemek dağıtımında da bulunduk. Ayrıca görevli arkadaşlar ile evimizde bulunan yorgan, yastık ve battaniye getirip mültecilere verdik” dedi.
YARDIMLAR SOSYAL MEDYADA PAYLAŞILMIŞTI, BU DA GÖRÜLMEDİ
Yine belediye çalışanı birçok tanığın da alınan battaniyelerin mültecilere dağıtıldığı, yine alınan kabloların belediye çalışmalarında kullanıldığını söylemesine rağmen mahkeme bu durumu suç unsuru yaptı. Ayrıca belediye eş başkanları ve tanıkların mültecilere yapılan yardımların belediyenin sosyal medya hesaplarından paylaşıldığı hususunu ise mahkeme incelemeye bile değer bulmadı.
EŞ BAŞKANLIK, İŞÇİ ALIMI SUÇ
Karara; “eş başkanlık”, “işçi alımları”, “belediye çalışanlarının yer değiştirmesi” ve “sosyal medya paylaşımları” da suç olarak konuldu. Gerekçeli kararın sonunda ise şu ifadeler yer aldı: “Her iki sanığında PKK/KCK silahlı terör örgütüne üye oldukları, sanıkların örgüt ile organik bağ kurdukları, eylemlerinde süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluğun bulunduğu, sanık Şahzade Kurt yönünden alt sınırdan ayılmayı gerektiren herhangi bir nedenin bulunmadığı, ancak sanık Azim Yacan’ın üzerine atılı ‘Silahlı terör örgütüne üye olma’ suçundan hüküm kurulurken suçun işleniş şekli, suçun konusunun önem ve değeri, sanığın kastının yoğunluğu, sanığın örgüt içerisindeki konumu, eylem çeşitliliği de dikkate alınarak alt sınırdan bir miktar uzaklaşılması gerektiğinin mahkememizce değerlendirildiği…”