HABER MERKEZİ- Ayakkabı ve deri sektöründe üretim yapan İnci Deri, aldığı kredileri ve borçları ödeyemeyince mağazalarını kapattı. Daha önce de borçlarını ödemediği için icralık olan marka işçilerin haklarına göz dikti.
YEMEKLER ÖDENMEDİ, PRİM KARTLARI İPTAL EDİLDİ
İnci Deri çalışanları 2018 yılında maaş ödemelerinde gecikmeler yaşanmaya başladığını, 2019’da ise yarım maaş ödendiğini, bazı çalışanlara maaş ödendiğini bazılarına ise ödenmediğini aktardı. Aynı zamanda primlerinin ödenmediğini ve yemek kartlarının dahi bloke edildiğini söyleyen çalışanlar, işverene dava açıp kazanmalarına karşın haklarını alabilmiş değiller. Ayrıca bazı çalışanlar, alacaklarına karşılık senet aldıklarını, ancak senetlerin bir kısmını paraya çevirebildiklerini ifade etti.
Şirketin iflas sürecine dair Cumhuriyet Gazetesi’ne konuşan patron Ali Murat Kızıltaş amaçlarının markayı yaşatmak olduğunu kaydetti.
2 YILDIR MUHATTAP BULAMIYORUZ
Konuyla ilgili konuşan bir çalışan maaşlarını alamadıkları süre boyunca kendi imkânları ile yemek ve yol giderlerini karşıladıklarını, ayrıca marka sahibinin yaptığı açıklamanın yetersiz olduğunu şu sözlerle kaydetti:
3, 4 ay maaş alamadım. Parça parça yatırdılar. Yemek kartlarımızı bloke etmeleri sebebiyle arkadaşlarla aramızda para toplayarak yemek yiyebildik. Bazı arkadaşlarımız yol giderlerini karşılamadığı için yürüyerek işe gidip gelmek zorunda kaldı. Kiramı ödeyemedim. 80 Bin liraya yakın alacağım var. 2 yıldır muhatap bulamıyoruz. Davalara gelmiyorlar. Firmayı devrettik diyorlar. Kime devrettiler? Kimse bize bir açıklama yapmıyor. Bir an önce konunun çözüme kavuşturulmasını istiyoruz.
SOSYAL MEDYADA KENDİLERİNİ GÖRDÜKTEN SONRA AÇIKLAMA YAPTILAR
Bir diğer çalışan ise marka sahibinin açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını ve zaman kazanmak için yapılmış bir açıklama olduğunu söylüyor. Ayrıca sosyal medya üzerinden örgütlenmeleri sayesinde seslerini duyurabildiklerini aktaran çalışan, mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini istediğini şu sözlerle ifade etti:
Zaman kazanmaya ve kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye yönelik bir hamle yaptığını düşünüyorum. Söylemlerinde aileden bahsediyor. Kimse ailesini zor durumda bırakmak istemez, işveren önlem almalıydı. Söylediklerinin hiçbiri inandırıcı değil. Bu zamana kadar açıklama yapmayanlar sosyal medya ve televizyonlarda kendilerini gördükten sonra açıklama yaptılar. Tüm çalışan arkadaşlar da bu düşüncede, sürekli yalan konuştukları için ifade edilen bütün bilgilerin bizler için değeri yoktur. 100 tane mağazası olan 100 yıllık firmadan bahsediyoruz. 500 mağaza çalışanı 100 merkez ofis çalışanı var. En az 100 tane üretici firma çalışanı da var. Ancak devlet bu insanları sorgulamadığı ve bizlerin mağduriyeti için hiçbir şey yapmadığı için ortaya bir tepki koymaya çalışıyoruz. Bizim isteğimiz marka ellerinden alınsın. Mümkünse TMSF alsın ve marka satılsın bizim alacaklarımız ödensin.
İMZA KAMPANYASI BAŞLATTILAR
Sosyal medya üzerinden “İnci Çalışanları Haklarını İstiyor” etiketiyle seslerini duyurmaya çalışan işçiler, change.org üzerinden de bir imza kampanyası başlattı.
İnci Deri çalışanları bir de basın açıklaması yayımladı. Bine yakın çalışan ve aileleriyle birlikte üç bin kişinin mağdur edildiğini aktaran çalışanlar, tüm personelin alacağının 50 milyon liraya yakın olduğunu söyledi. Çalışanlar, İnci Deri markasının en azından devlet tarafından alınmasını, bu olmayacaksa bile alacaklarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ya da benzer bir mekanizma işletilerek ödenmesini istiyorlar.