HABER MERKEZİ- Ek ödemelerdeki kesintilere karşı eylemlerine devam eden Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi sağlık emekçileri İl Hıfzısıhha kararı ile engellendi. Sağlıkçılar karara tepki gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi sağlık emekçilerinin, ek ödemelerdeki kesintilere karşı başlattıkları eylemler yaklaşık 15 gündür devam ediyor. Sağlık emekçilerinin hastane bahçesinde bugün yapmak istediği eylem İl hıfzısıhha kararı ile engellendi.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle hastane bahçelerinde yapılacak eylemlerin yasaklanmasına sağlık emekçileri tepki gösterdi. Sağlık emekçileri salgın döneminde hastanelerde yetersiz önlemler eşliğinde çalıştıklarını hatırlatarak, “Çalışırken Covid-19’u görmezden gelenler haklarımız için eylem yapmak istediğimizde salgını bahane ederek izin vermiyorlar. Bu kararı salgını önlemek için değil sağlık çalışanlarının bir araya gelmesini engellemek için aldılar” diyerek mücadele etmeye devam edeceklerini duyurdu.
‘BU TRAJİKOMİK BİR DURUMDUR’
Evrensel’in haberine göre; DEÜ SES İşyeri temsilcisi Günsel Uğur konuya ilişkin, “Aynı karar Antalya’da alınmış. Burada birkaç yönü var durumun. Birincisi, toplumsal muhalefet özellikle pandemi sürecinde sağlık çalışanları cephesinden yükselmeye başladı. Aynı zamanda kıdem tazminatı konusunda da sendikalar hareketli, odaların da yaptığı eylemlerde bir hareketlilik var. Dolayısıyla bunun bir şekilde egemenler tarafından engellenmesi gerekiyor” dedi.
Bu engellemeyi yalnızca Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi özelinde düşünmemek gerektiğini söyleyen Uğur, pek çok yerde bu baskıların olduğunu ifade etti. Kararın ikinci yönünü de anlatan Uğur, “İkinci yönü bu kararı önceden Emniyet, Valilik alırdı ama artık Hıfzısıhha da alıyor. Yani sağlıkla ilgili koruma gerekçeleri gösteriliyor. Oysa örneğin Antalya’da da düğünler devam ediyor, plajlar dolu. Ama hastane bahçesinde eylem yapılması yasaklanıyor. Bu trajikomik bir durumdur” diye konuştu.
“EYLEMLERİ ENGELLEMEK İSTİYORLAR”
Eylemin yasaklanmasına tepki gösteren Sağlık İş Sendikası İzmir Şube Sekreteri ve DEÜ sağlık çalışanı Özgür Arslan ise “Türkiye’de korku ikliminin bir parçası olarak görüyorum. Bir yandan ülkedeki ekonomik kriz, işsizlik, barolara yapılan hak gaspları, kıdem tazminatının fona devredilme girişimi toplumsal bir hareketliliğe neden oldu. Budan dolayı eylemleri engellemek istiyorlar” dedi.
Hastanelerde özellikle pandemi sürecindeki sıkıntıların yok sayıldığını ifade eden Arslan, “Hastanelerdeki yaşanan sorunlardan dolayı sağlık çalışanları da hakları için eylemlerini arttırdı. Hem ek ödemeler hem de kıdem tazminatının fona devrine karşı eylemler yapıyoruz. Hükümette mülki amirler üzerinden toplumu susturup batırmaya çalışıyor. Bu antidemokratik bir tutumdur. Biz sağlık çalışanları doğruları söyleyip, haklarımız için mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.