HABER MERKEZİ- Koronavirüs salgını nedeniyle işletmelerin birçoğu genelgeyle kapatılırken özellikle küçük işletmeler tümüyle iş yapamaz hale geldi. Salgın nedeniyle işsizlik de hızlı bir biçimde tırmanırken sürecin ekonomik etkileri parça parça ortaya çıkmaya başladı.
Patronlar, devletin yasalaştırdığı “ücretsiz izin” uygulamasından yararlanarak zararlarını en aza indirirken işsiz ve gelirsiz kalan milyonlarca kişi ise temel beslenme sorunları, faturalar ve kira borçlarıyla cebelleşiyor.
İşyeri ve konut kiralarında ödemelerinde aksamalar başgösterirken özellikle işletmelerde kira öde(ye)meme oranının salgından dolayı yüzde 20-25’lere ulaştığı tahmini yapıldı.
Salgının en çok etkilediği kesimlerden biri de küçük işletme sahipleri ve esnaflar oldu. İşyeri ve dükkanları kapanma riskiyle karşı karşıya bulunan ve halihazırda birçok borç yükü altında olan küçük esnaf, kira ve vergi gibi ödemelerden de en çok etkilenenler arasında bulunuyor. Geleceğin işçi ve işsizleri pozisyonunda bulunan küçük esnafların destek beklentileri olsa da iktidar esas olarak büyük sermayeye ve kendisine yakın sermaye gruplarına arka çıkmaya devam ediyor.
İşyerleri kiralama sözleşmelerine 1 Mart -30 Haziran arasında tahliye ve fesih yasağı getirilmesine ve yine konutlarda 31 Nisan’a kadar icra davası açılamayacağı belirtilmesine karşın özellikle 1 Mayıs’tan sonra icra, 1 Temmuz’dan itibaren ise tahliye ve uyarlama davalarında büyük artış yaşanması bekleniyor.
Esnaf ve tüketici örgütleri, kiracı durumundakilerin devletten kira desteği beklediğini ortaya koysa da devlet halktan bağış toplamaya, işçi fonlarında biriken paraları patronlara peşkeş çekmeye devam ediyor.