HABER MERKEZİ- Görevden alınarak tutuklanan Kocaköy Belediyesi Eşbaşkanı Nazlıer’in, 1’i gizli 3 tanığın ifadesiyle 7 yıl 6 ay’dan 15 yıla kadar hapsi istendi.
Evine 20 Ekim’de yapılan baskınla gözaltına alınıp görevden uzaklaştırılarak tutuklanan Diyarbakır’ın Kocaköy İlçe Belediyesi Eşbaşkanı Rojda Nazlıer hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Nazlıer’e 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arası değişen hapis istemiyle iddianame hazırlandı. Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, 2 açık bir gizli tanığın Nazlıer aleyhine verdiği ifade dikkati çekti.
ÇELİŞKİLİ İFADELER
Pişmanlık Yasası’ndan faydalanan Zerdeşt kod adlı Ercan Tuci ve Canfeda Agiri kod adlı Emrah Budak’ın Nazlıer’in gözaltına alınmasından 13 gün önce aynı gün yani 8 Ekim 2019’da Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği ifadelere dikkati çekilen iddianamede, bir gizli tanığın ise Nazlıer’in tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildiği sırada aleyhine ifade verdiği ortaya çıktı.
Açık tanıkların ne zaman teslim oldukları, teslim tarihlerinde neden Nazlıer hakkında ifade vermedikleri ve 2 tanığın neden aynı gün aleyhte ifade verdikleri gibi soruların açıkta kaldığı iddianamede, açık tanıkların bazı yerlerde çelişkili bazı yerlerde ise birebir aynı ifadeleri dikkatlerden kaçmadı.
Açık ve gizli tanık ifadeleri doğrultusunda PKK yapılanmasında, Kocaköy Belediye Eşbaşkanı Nazlıer’in Halk Savunma Birlikleri/Hezên Parastina Gel’in (HPG) milis yapılanmasında olduğu savunulan iddianamede, açık tanıklardan Zerdeşt kod Ercan Tuci, Nazlıer’i Lice’nin Şenlik (Xiraba) köyüne bağlı Akçapınar (Sipeynî) mezrasındaki evlerinde gördüğünü öne sürdü. İddianamede, 2017’nin Nisan ayında kış üstlenmesinden sonra ilk defa 6 PKK mensubuyla birlikte Nazlıer’in evine gittiklerini ve Nazlıer’i bu görüşmede tanığı yönünde beyanda bulunan açık tanık Tuci, bu görüşmeyle tanıştığı Nazlıer’in babasını tanıyormuş gibi soru yöneltmesi dikkati çekti. Nazlıer’in babasını tanıyıp tanımadığına ilişkin beyanda bulunmayan Tuci, söz konusu görüşmede Nazlıer’e “Apê Adem nerede?” diye soru sorduğunu beyan ettiği iddianamede, Tuci, Nazlıer hakkında, “Kendisi bu bölgenin en azılı ve tehlikeli milisidir. Benim nazarımda bu milis 10 teröristten daha tehlikelidir” iddiasında bulundu.
‘MUTLAKA GÖRÜRDÜM’
İddianamedeki ifadesinde Tuci, 6 PKK mensubuyla Nazlıer’le evlerinde görüştüklerini öne sürerken diğer açık tanık Canfeda Agiri kod adlı Emrah Budak, Nazlıer hakkında daha gizemli bir profil çizerek evlerine 300 metre uzaklıkta üstlendiklerini; ama gizlilik nedeniyle Nazlıer’le hiç görüşmediğini söyledi. İddianamedeki ifadesinde, Nazlıer’in evine çok gidip geldiklerini ancak kendisinin dışarda beklediğini savunan açık tanık Budak, PKK’nin 5- 6 üst düzey mensubunun Nazlıer’le toplantı yaptığını ileri sürerek, “Ben örgüte yeni katıldığım için ve bu Rojda isimli milis çok önemli olduğundan dolayı bu toplantıda alınan kararların herkesin bilmemesi için tedbir amaçlı beni toplantı yerlerinden uzak tuttular, göstermediler. Bu bölgede uzun süre faaliyet sürdürseydim eğer mutlaka bu Rojda’yı görür ve toplantıya katılırdım” yönünde ifade verildi.
3 YILIN ARDINDAN ALELACELE İFADE
Nazlıer tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildiği gün Nazlıer hakkında Lice Cumhuriyet Başsavcılığı’na Lice- 2019 kod adıyla ifade veren gizli tanık, Nazlıer’in gözaltına alındığını televizyondan duyduğunu bundan dolayı ifade vermeye geldiği belirtilen iddianamede, 2016 yılında Nazlıer ve anne ile babasının PKK’lilere “lojistik” destek sağladığı, babasına ait araçla örgüt mensuplarını naklettiği yönünde iddialarda bulundu. İddianamede, Nazlıer’in evlerinin “karargah” olarak kullandığını öne süren gizli tanık, “Teröristle birlikte sığınak kazan, teröristlere bilerek isteyerek yardım ve yataklık eden bir şahsın belediye başkanı olması çok kötü bir durumdur. Ben vicdanen rahatsızlık duymam nedeniyle ve Rojda Nazlıer’in gözaltına alınmasını da fırsat bildiğimden devletimize duyduğum güven üzerine ifademi verdim” diyor.
İddianamede, gizli tanık Lice-2019’un 2016 yılında gerçekleşen sevk, lojistik, toplantılardan haberdar olduğunu beyan etmesine rağmen söz konusu olaylar olurken neden güvenlik güçlerine ihbarda bulunmadığı, 3 yıl sonra belediye başkanı seçilen Nazlıer’in tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilirken alelacele ifade verdiği sorusunun yanıtı ise havada kaldı.
NAZLIER’E 15 YIL HAPİS İSTEMİ
İddianamede, Nazlıer’in Newroz’a katılması, açlık grevleri sırasında yaşamına son veren Zülküf Gezen’in taziyesine katılması ve HDP’nin seçim sonuçlarına ilişkin HDP Diyarbakır İl Binası önünde yaptığı programa katılması suçlama konuları arasında.
İddianamede, gizli ve açık tanık beyanları ile Nazlıer’in katıldığı eylem ve etkinlikler birlikte değerlendirildiğinde üzerine atılı “örgüt üyesi olmak” suçunu işlediği değerlendirilerek Nazlıer’in 7 yıl 6 ay ile 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.
İddianameyi kabul eden Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi, ilk duruşma için 27 Ocak 2020’ye gün verdi.