HABER MERKEZİ- Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) okullarda devamsızlığı azaltmak için çeşitli uygulamalar devreye koymuş ve “Devamsızlık yapmayan öğrencilere başarı belgesi” projesini hayata geçirmişti. Başta meslek, teknik ve imam hatip liseleri olmak üzere öğrencilerin devamsızlık sorununa çözüm bulamayan MEB, ‘çareyi’ öğrenci velisine para cezası kesmekte buldu.
MEB, devamsızlık problemini “ekonomik, sosyal ve kültürel” sebeplere bağlarken bir yandan da öğrenci velilerinin zaten karşılamakta zorlandığı eğitim masraflarını “devamsızlık cezasıyla” daha da artırmanın peşine düştü. Öğrenci velileri eğitimin paralı hale getirilmesi, okulların ve eğitimin kalitesizliğinden yakınırken MEB sorunu yine ailelerin sırtına yıkmaya çalışıyor.
Bakanlığın verilerine göre, mesleki ve teknik liselerde 20 gün ve üzeri devamsızlık yapan öğrencilerin oranı 2018-2019 eğitim öğretim yılında yüzde 44’e, Anadolu İmam Hatip liselerinde ise yüzde 36’ya yükseldi. Devamsızlığın azaltılamaması üzerine il ve İlçe milli eğitim müdürlüklerine sekiz maddeden oluşan “Sürekli Devamsız Öğrenciler ile İlgili Yapılacak İşlemler” listesi gönderildi. Listede şunlara yer verildi:
“Öğrencilere ve velilere, devamsızlık konusunda toplantı yapılarak yazılı ve sözlü bilgi verilmesi, öğrenci bir gün bile gelmez ise velinin telefonla aranması,
Devamsızlığın yedinci ve 12’nci günlerinde veliye devamsızlık mektubu gönderilmesi, sorun halen devam ediyorsa muhtarlık ile tebligat yoluna geçilmesi,
Halen öğrenci okula gelmiyor ise kaymakamlık tebligatı yapılıp para cezası kesilmesinin sağlanması gerekmektedir.”
Paralı eğitim başta olmak üzere eğitimdeki eşitlik, bilimsellik, anadil, okullardaki fiziki yetersizlikler, öğretmen açığı gibi temel meselelerdeki sorunları görmezden gelen MEB, eğitim sistemi yerine öğrencileri sorgulamayı ve velilerine ihbar etmeyi tercih ediyor. MEB’in, velilere para cezası öngören bildirimi eğitim sisteminin halini bir kez daha gözler önüne serdi.