Hak gaspına yeni gerekçe: “Patronun otoritesini sarsmak”

HABER MERKEZİ- Bursa’da görülen bir iş davasında patrona “sen kimsin” diyen işçinin tazminat hakkı “işverenin otoritesini sarstığı” gerekçesiyle gasp edildi.

Davanın ayrıntılarını anlatan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, “5 yıl 9 ay boyunca özel sektördeki bir iş yerinde çalışan işçi, yine aynı işyerinde çalışan kardeşi ile işverenin tartışmasına müdahil oldu. Tartışma sırasında işveren, işçiye, ‘Sen karışma’, işçi de işverene, ‘Sen kimsin’ dedi. Tartışmanın ardından işveren işçiyi tazminatsız işten çıkardı. Bunun üzerine yargıya giden işçi Bursa İş Mahkemesi’nde görülen davayı kazandı ve tazminatını aldı. Ancak işveren davayı bir üst mahkemeye taşıdı. İstinaf mahkemesi olarak davayı gören İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, şok bir karar aldı. ‘Sen kimsin’ hitabının, işverenin otoritesini sarsıcı ve işverene karşı sataşma mahiyetinde olduğuna karar veren mahkeme, kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi yönünde karar aldı.” diye konuştu.

Erdursun kararın emsal teşkil ettiğini belirtse de mahkemenin kararı yeni bir tartışmaya kapı araladı. Mahkemeler patronun işçilere karşı mobbing, aşağılama, hakaret vb. birçok uygulama ve davranışını ‘normal’ görürken patrona itiraz etmek ve onunla tartışmak hak gaspının bahanesi haline getirilmiş oldu. “Patronun otoritesini sarsmak” şeklinde bir tanımlamanın birçok keyfi yoruma ve haksız işten çıkarmalara kapı aralaması mümkün. Yasada patronun işçi karşısında hangi “otoriteye” sahip olduğu ise soru işareti barındırmaya devam ediyor.