Kobanê sınırındaki Suruç ve Birecik’in mahalleleri boşaltılmak isteniyor

HABER MERKEZİ- Urfa’nın Suruç ve Birecik ilçelerine bağlı Kobanê kenti sınırındaki 31 kırsal mahalle boşaltılmak isteniyor. Mahalle sakinleri, bölgeye yönelik saldırıların başladığı günden beri evlerini boşaltmaları yönünde baskıya maruz kaldıklarını söyledi.

Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırıları 6’ıncı gününde devam ederken, saldırıları ve çatışmaların yoğunlaştığı iki merkez Serêkaniye ve Girê Spî kentleri.

Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinin hemen karşısında yer alan Serêkaniye ile Akçakale ilçesinin karşısında bulunan Girê Spî kentlerine yönelik saldırılarını sürdüren TSK ve bağlı OSÖ unsurlarının Kobanê kentine dönük de saldırı hazırlığı içerisinde olduğunu gösteren gelişmeler söz konusu.

Bu hazırlıklar arasında Kobanê’nin hemen karşısında 40 kilometre uzunluk ve 5 kilometre derinliğinde askeri özel güvenlik bölgesi oluşturmak var.

Edinilen bilgilere göre, bu amaçla Suruç’a bağlı 25 ve Birecik’e bağlı 6 kırsal mahallenin boşaltılması planlanıyor.

Boşaltılma tehdidi altındaki yerleşim yerleri ise şöyle: Suruç’ta Alanyurt, Aşağıoylum, Çanakçı, Çaykara, Çengelli, Fıstıklı (Kersan), Göleç, Günebakan, Karaca (Siwêdê), Kesmecik (Kesme), Kurutepe, Mert İsmail, Molahamza, Tavşan, Yumurtalık, İzci, Taşlıkuyu, Küçükova, Binatlı, Özgören, Yıldız, Köseler, Tokçalı, Özlüce ve Eskice mahalleleri ile Birecik’in Qonax (İncirli), Sakultan (Sêbûk), Göktepe, Aşme, Ziyaret ve Zêrî mahalleleri.

Söz konusu bu mahallelerde yaklaşık 40 bin insanın yaşadığı tahmin ediliyor.

Mahalle sakinleri, Kuzey ve Doğru Suriye’ye yönelik saldırılan başladığı günden bu yana evlerini boşaltmaları yönünde baskıya maruz kaldıklarını ifade etti.  Halk, boşaltılmak istenen evlerine yine ÖSO’cuların yerleştirileceği kaygısı içerisinde. (MA)