HABER MERKEZİ- Devlet bir yandan şovenizm rüzgarını arkasına alarak, emekçilere, Kürt ulusuna, kadınlara, ezilen emekçi yığınlara yönelik saldırılarını sürdürürken bir yandan da krizin faturasını emekçilerin sırtına yükleyerek, krizden çıkmayı amaçlıyor. İşçilere, memurlara %3-4 aralığında zamlar reva görülürken, yaşamın her alanında %20-25 oranında zamlar hissediliyor. Benzin, motorin ve sigaranın ardından son olarak taksi ve minibüs ücretlerine İBB tarafından zam yapıldı.
İstanbul’da taksi ücretlerine yüzde 25 oranında zam yapıldı. Yüzde 20 zam yapılan minibüs ücretlerinde ise indi bindi 2 TL’den 2 buçuk TL’ye, mesafelere göre 2 buçuk TL’lik yerler ise 3 TL’ye çıkarıldı. Arabalı vapurların ulaşım ücretlerinde de zam kararı alındı. Karar, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında alındı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)’den toplantıda alınan kararlara ilişkin yazılı açıklama yapıldı.
Açıklamada, “İstanbul genelinde faaliyet gösteren; taksi, minibüs, taksi dolmuş, okul ve personel servisleri ile şehir içi arabalı vapur ücretlerinde yeni tarifeye geçiliyor. Ücret tarifesi; enflasyon rakamları, amortisman giderleri ve yakıt maliyetlerindeki artış ile vatandaşların gelir durumu da dikkate alınarak hazırlandı. Taksi taşımacılığı ücretlerinde mevcut ücretler üzerinden ortalama yüzde 25 artış yapılarak; açılış ücreti 5 TL, mesafe tarifesi 3,10 TL, yolculuk başına minimum ücret ise 13 TL uygulanması, minibüslerde mevcut ücretler üzerinden yüzde 25 artış yapılarak; öğrenci 0-6 km 1,5 TL / 6 km sonrası 2 TL, 0-2 km aralığı ücret (indi-bindi) 2,5 TL uygulanması, taksi dolmuş ücretlerinde mevcut ücretler üzerinden yüzde 24 artış uygulanması, öğrenci servis araçlarında mevcut ücretler üzerinden yüzde 13 artış yapılarak; en kısa mesafe olan 0-1 km 243 TL olarak uygulanması, personel servis araçlarında mevcut ücretler üzerinden yüzde 13 artış yapılarak; 10-17 koltuklu araçlarda ilk kalkış ücreti 124 TL, her km için ücret ise 1,26 TL olarak uygulanması, şehir hatları İstinye – Çubuklu Arabalı Vapurları araç geçiş ücretlerine yüzde 20 ve Harem – Sirkeci araç geçiş ücretlerine yüzde 10 artış uygulanması kararları alındı. Elektrikli araçların arabalı vapurları kullanımında yüzde 50 indirim uygulanması kararları da alındı” İfadeleri kullanıldı.
TAKSİMETRE AÇILIŞ 4 TL İDİ 5 TL OLDU
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu da UKOME toplantısı sonrası zamla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Eyüp Aku, “Ulaşım camiasında en son iyileştirme 07.09.2017 tarihinde gerçekleşmişti. Ulaşım camiası olarak yaklaşık 24 aydır zam beklentimiz var, tarife iyileştirme beklentimiz var. Maalesef biz istediğimiz zammı alamadık. O kadar sevinçli değiliz. Ama bir iyileştirme oldu. Taksimetre ücretlerinde yüzde 25 oranında iyileştirme oldu, zam yapıldı. Taksimetre açılış ücretimiz 4 TL idi, 5 TL oldu. İndi bindi ücretimiz 10 TL idi 13 TL oldu. Kilometre mesafe ücretimiz 1 kilometrede 2 lira 50 kuruş yazıyordu, bundan sonra kilometre başına 3 lira 10 kuruş yazacak” şeklinde konuştu.
MİNİBÜS ÜCRETLERİ 2 TL İDİ, 2 BUÇUK TL OLDU
İstanbul minibüsçüler Odası Başkanı Kazım Bilge ise, “Minibüs üzerine 26 aydır zam almayan bir toplumuz. Çok mağdur olduğumuzu ileterek bize verilen sözler çok doyurucu olmasa da yüzde 20 gibi zamlarla bu sefer ki toplantının bitişi oldu. Esnafın da en azından bir nebze de olsa yüzü güldü. Bu bir başlangıçtır. İndi bindi 2 TL idi, 2 buçuk TL oldu. Mesafelere göre 2 buçuk TL’lik yerler 3 TL oldu” dedi.