HABER MERKEZİ- İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), temmuz ayında meydana gelen iş cinayetleri ile ilgili verileri aktardı. İSİG verilerine göre geçtiğimiz ay en az 163 işçi yaşamını yitirdi.
“Fabrikada, tarlada, atölyede, büroda omuz omuza çalışırken ölüyoruz” diyen İSİG, mültecilere yönelik başlatılan cadı avını da hatırlatarak, 2019’un ilk yedi ayında en az 70 mültecinin yaşamını yitirdiği bilgisini paylaştı. Ölen işçilerin geldikleri ülkelerse şöyle: 26 Suriyeli, 23 Afganistanlı, 4 Türkmenistanlı, 4 Ukraynalı, 3 Özbekistanlı, 2 Azerbaycanlı, 2 İranlı, 2 Gürcistanlı, 1 Çekyalı, 1 İtalyalı, 1 Kolombiyalı, 1 Rusyalı…
ÖLENLERİN 10’U KADIN İŞÇİ
İSİG verilerine göre yüzde 89’unu ulusal ve yerel basından; yüzde 11’ini ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan edinilen bilgilere dayanılarak temmuz ayında en az 163 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi…
Ocak ayında en az 159 işçi, Şubat ayında en az 127 işçi, Mart ayında en az 114 işçi, Nisan ayında en az 153 işçi, Mayıs ayında en az 163 işçi, Haziran ayında en az 125 işçi ve Temmuz ayında en az 163 işçi olmak üzere; Türkiye’de 2019 yılının ilk yedi ayında en az 1004 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi…
163 emekçinin 120’si ücretli (işçi ve memur), 43’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor…
Ölenlerin 10’u kadın işçi, 153’ü erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, büro, metal, sağlık, konaklama ve belediye işkollarında gerçekleşti…
Dördü 14 yaş ve altında olmak üzere altı çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım ve ticaret işkollarında gerçekleşti…
Ölen işçilerden sadece birinin sendikalı olduğu bilgisini paylaşan İSİG, şu değerlendirmede bulundu: “Diğer yandan ölen başka sendikalı işçiler de olabilir. Ancak kâğıt üzerinde olan sendikal üyeliklerinin gerçek bir örgütlülük olmaması ve birçok sendikanın ölen üyelerini sahiplenmemesi sonucu net bir bilgi verme şansımız olmadığını da belirtelim. Bu durum özellikle kamu çalışanı/memur sendikaları açısından daha da tespit edemediğimiz bir husus…”