HABER MERKEZİ- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’den 12 banka ve bağlı kuruluşları ile iki kamu bankasının kredi notunu düşürdü
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’den 12 banka ve bağlı kuruluşları ile iki kamu bankasının uzun dönemli döviz cinsinden kredi notunu düşürdü.
Fitch, bankaların kredi görünümünü ise negatif olarak belirledi.
Söz konusu karar, Fitch’in 12 Temmuz’da Türkiye’nin kredi notunu düşürmesinin ardından geldi.
Fitch’ten yapılan açıklamada, Türkiye’deki bankaların notunun “BB-“den “B+”ya indirilme nedeni olarak, Türkiye’nin dış finansmanında kaydadeğer bir bozulma olması durumunda hükümetin bankacılık sektörüne müdahale riskinin artması gösterildi.
Fitch’in notunu düşürdüğü bankalar ise şöyle: Garanti Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Türk Ekonomi Bankası, QNB Finansbank, ING Bank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Alternatifbank, Türkiye Finans Katılım Bankası, Burgan Bank, ICBC Turkey Bank, BankPozitif Kredi ve Kalkınma Bankası, Denizbank, Türkiye İhracat Kredi Bankası (Türk Eximbank) ve Türkiye Kalkınma Bankası.
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 12 Temmuz’da Türkiye’nin kredi notunu ‘BB’den ‘BB-’ye düşürmüş, görünümü ise ‘negatif’ olarak tutmuştu.
KREDİ VE NOTU VE GÖRÜNÜMÜ NEDİR?
Kredi notu, bir borçlunun borcunu geri ödeyebilme kapasitesini ya da başka bir açıdan borcunu geri ödeyememe riskini gösterir.
Görünüm pozitif, durağan ya da negatif olabilir. Görünümün ne olduğu bir sonraki kredi notunun ne olacağı konusunda bir ipucu verir.
Görünümün pozitif olması notun artırılabileceği, negatif olması ise düşürülebileceği şeklinde yorumlanabilir.
Türkiye’nin şu an uluslararası 3 derecelendirme kuruluşundan da ‘yatırım yapılabilir’ seviyede notu bulunmuyor.
Fitch: BB- / Negatif
S&P: B+ / Durağan
Moody’s: B1 / Negatif