Anneler ölüm orucunda ve açlık grevinde olan çocuklarının talepleri için yürüdü

HABER MERKEZİ- Ölüm orucu ve açlık grevinde olan tutsakların anneleri 12 Mayıs Anneler Günü’nde Şırnak, İzmir, Adana ve Mardin gibi birçok ilde sokağa çıkarak çocuklarının taleplerinin kabul edilmesi için yürüdüler.

Şırnak’ın İdil ilçesinde, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı açlık grevinde olan tutukluların anneleri ve çok sayıda Barış Anneleri Meclisi üyesi, Anneler Günü dolayısıyla açıklama yaparak, yol kapattı. Beyaz tülbent takan annelere HDP’li Belediye Eş Başkanı Songül Erden de destek verdi.

HDP İlçe Örgütü binası önünde yapılan açıklamada konuşan tutuklu annesi Hane Babat, tüm kadınların Anneler Günü’nü kutlayarak, şu çağrıda bulundu: “Bütün anneler zindandakilere destek versin ve bu tecrit kalksın. Biz de çocuklarımıza sarılabilelim.”

Açıklamanın ardından, anneler alkış ve zılgıtlarla bir süre yürüyerek, yol kapattı. Annelerin eylemi, “Jin, jiyan, azadî” ve “Bijî berxwedana zindanan” sloganlarıyla son buldu.

KIZILTEPE

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde de Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve tutuklu anneleri, Özgürlük Meydanı’nda bir araya geldi. HDP Milletvekili Tuma Çelik ve çok sayıda HDP’li, annelere destek verdi. Anneler, ellerindeki karanfillerle bir süre alkış ve zılgıtlar eşliğinde yürüyerek, sık sık “Bijî berxwedana zindanan” sloganı attı. Polislerin slogan atılmaması yönünde uyarıda bulunduğu eylemde, anneler kadınlara karanfil vererek, açlık grevi eylemlerine destek talebinde bulundu.

Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi’nde açlık grevi eylemindeki Şahin Öncü’nün annesi Fatma Öncü de, “Çocuklarımız telefonlara gelip konuşamaz durumdalar. Bizler de evimizde rahat değiliz. Bu Ramazan Ayı’nda bizlere bu zulmü yapmaktan vazgeçsinler. Yeter artık” diye tepkisini gösterdi.

Tekirdağ 2 No’lu T Tipi Kapalı Hapishanesi’nde 1 Mart’tan bu yana açlık grevi eylemini sürdüren müebbet hapis cezasına alan tutuklu Abdulkadir Kuday’ın 71 yaşındaki annesi Sakine Kuday da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a tepki gösterdi. Bir elinde baston, diğer elinde ise karanfille en dikkat çeken isim olan anne Kuday, “Halk barış istiyor. Çocuklarımız açlık grevlerinde yaşamlarını yitiriyor. Erdoğan bilsin ki, bugün Anneler Günü’dür. Onun da annesi var. Barış istiyoruz, barış, barış, barış” diye seslendi.

Annelerin eylemleri yürüyüşün HDP ve DBP Kızıltepe ilçe örgütü binalarının bulunduğu iş hanının önünde son buldu.

İZMİR

İzmir’de de Barış Anneleri Meclisi öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, Anneler Günü’ne ilişkin açıklama yaptı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü önünde ellerinde karanfillerle bir araya gelen anneler, “Anneler Günü’nü kutlamıyoruz, çocuklarımızın yaşatılmasını istiyoruz” dedi.

BAHARIN 3 AYINDA YAĞAN YAĞMURLAR GÖZÜMÜZE YAŞ OLDU 

Çocuklarından ayrı bir Anneler Günü daha geçirdiklerini dile getiren Barış Annesi Abide Bayram,  “Baharın 3 ayında yağan yağmurlar gözlerimizde yaş oldu aktı. Bu tecrit kaldırılmadan çocuklarımız yeniden yaşama kovuşmadığı Anneler Günü’nü kutlamayacağız. Ölüm olmasın, hiç kimse ölmesin diyoruz. Barış için bir araya gelen anneler, yıllardır mücadelesinden vazgeçmedi. Bugün ülkemizin barışa ne kadar ihtiyacı olduğunu görüyoruz” dedi. Annelerden Fatma Yetim de Cumhurbaşkanı’na seslenerek, herkesin adalet talebine kulak vermesini istedi.

Eylem zılgıt ve “Biji Berxwedana zindana”, “Leyla Güven onurumuzdur” sloganlarıyla son buldu.

ADANA 

Adana’da da çocukları açlık grevinde ve ölüm orucunda olan tutuklu anneleri, gül dağıttı. Eylem öncesi, polis, zırhlı araçlarla ve yüzlerce çevik kuvvetle Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl binasını ve İsmet İnönü Parkı’nı ablukaya aldı. Binada, aralarında HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), HDP Adana İl Kadın Meclisi, HDP Adana İl Gençlik Meclisi ve Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAYDER) yönetici ve üyelerinin de bulunduğu çok sayıda kişi İsmet İnönü Parkı’na geçmek istedi. Ancak bina girişini kapatan polis kitleye izin vermedi.

Polisin engellemelerine rağmen kitle parka geçerek, açıklama yaptı. Anneler, “Bu güzel günde bir gelişme bekliyoruz. Bu güzel günde hakaret ediyorsunuz. Binlerce tutsak direnişte ve kimse ölmesin diye buradayız. Adalet Bakanı’na ve Cumhurbaşkanı’na sesleniyoruz; tecrit kalksın, çocuklarımız ölmesin” dedi.

URFA 

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin son bulması için açlık grevinde olan tutukluların yakınlarının Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa İl Binasında başlattığı nöbet eylemi 2’nci gününde. Anneler Günü dolayısı HDP İl binasından Ahmet Bahçıvan İl Merkezi önüne kadar başlarına taktıkları beyaz tülbentler ile “Biji Berxwedana Zındanan” sloganları eşliğinde yürüdü.

İş Merkezi önünde kısa bir konuşma yapan Urfa 2 Nolu T tipi Hapishanesi’nde 1 Mart tarihinden bu yana açlık grevinde olan Ali Ulutaş’ın annesi Bedriye Ulutaş, Adalet Bakanlığına, “Artık çocuklarımızın sesini duyun” diye seslendi. Çocuklarının PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit son bulana kadar eylemlerini bırakmayacaklarını aktaran anne Ulutaş, 2 Mayıs’ta yapılan avukat görüşünü hatırlatarak, devlet istediği zaman İmralı kapılarını açabileceğini belirtti.

‘BU ZÜLMÜ KABUL ETMİYORUZ’

Ardından söz alan 27 yıldır hapishanede olan Mustafa Amutga’nın eşi Remziye Amutga, “Çocuklarımız zindandayken biz ışıkta değiliz” dedi. Açlık grevleri başladığından bu yana uykunun kendilerine haram olduğunu belirten Amutga, “Acı, zulüm, baskı Kürtlerin kaderi değildir. Kürtler bu ülkenin yurttaşı değil mi. Ne zaman kadar Kürtleri yok sayacaksınız. Biz varız buradayız. Hepimiz doğduğumuzda Kürt doğduk. Kürt olduğumuz için neden bu kadar baskı görüyoruz. Bizler tarlalarda, iş alanlarında size kölelik yaparken sizin kardeşinizdiniz. Ama haklarımızı istediğimizde Kürdüz dediğimizde kardeşlik kalmadı ve bizi katlediyorsunuz. Biz bu zulmü kabul etmeyeceğiz” dedi.

AÇLIK GREVLERİ ÖLÜM SINIRINDA

Ardından kısa bir konuşma yapan HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş başkanı Leyla Güven öncülüğünde başlayan açlık grevlerinin ölüm sınırına dayandığını söyledi. Türkiye ve bölgede her gün annelerin sokakta olduğuna dikkat çeken Sürücü, “Çocuklarının sesini duyurmaya çalışan annelere her gün saldırılıyor ve yerlerde sürükleniyor. Ama çözüm bu değil çözüm tecridin kalkması ve çözümün tartışılmasında” diye konuştu. Hapishanelerde binlerce tutuklunun süresiz dönüşümsüz açlık grevinde, 30 tutuklunun ise ölüm orucunda olduğunu ifade eden Sürücü, “Sayın Öcalan üzerindeki tecridin bir an önce son bulması her tutuklu için uygulanan yasaların Sayın Öcalan içinde uygulanmasını istiyoruz” diye konuştu.

Açıklamanın ardından anneler “Bijî Berxwedana Zindanan” sloganları eşliğinde HDP İl binasına kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

ANTEP 

Antep’te çocukları hapishanede açlık grevinde olan anneler PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle açlık grevinde olan çocuklarına destek için bir araya geldi. HDP Şahinbey İlçe Örgütü’nde düzenlenen buluşmaya HDP İl Eşbaşkanı Sultan Bayındır’ın yanı sıra çok sayıda anne katıldı. Buluşmada Eş Başkan Bayındır, Gebze Hapishanesi’nde 23 Mart tarihinde PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto için yaşamına son veren Ayten Beçet’in annesi Fatma Beçet’e çiçek vererek anneler gününü kutladı.

‘YAŞANACAK ÖLÜMLERDEN HÜKÜMET SORUMLUDUR’

Türkiye ve bölge hapishanelerde başlayan açlık grevinin binlerce tutuklu tarafından sürdürüldüğünü belirten Bayındır, açlık grevi eylemcilerinin taleplerinin haklı talepler olduğunu ifade etti. Bu sürece sessiz kalan hükümetin olası ölümlerden sorumlu olacağını belirten Bayındır, annelere hitaben, “Biz her zaman sizin yanınızdayız. Bu süreçten hep birlikte başarıyla çıkacağız. Biz sizin atacağınız her adımın arkasında olacağız” dedi.

ŞIRNAK 

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı açlık grevinde olan tutuklu anneleri ve Barış Anneleri Meclisi üyesi anneler, Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerinde de açıklama yaptı.

Cizre’deki açıklama, HDP İlçe Örgütü binası önünde yapıldı. Hapishanede olan tutuklu yakınlarının fotoğraflarını taşıyan beyaz tülbentli annelere, çok sayıda partilinin yanı sıra HDP’li Cizre Belediye eşbakanları Mehmet Zırığ ve Berivan Kutlu da destek verdi. Açıklama öncesi parti yöneticileri annelere karanfil dağıttı.

‘BİZ YÜREĞİ YANAN ANNELERİZ’

Açıklamada konuşan, sokağa çıkma yasakları sırasında 2 çocuğunu kaybeden anne Esmer Çıkmaz, tek isteklerinin barış olduğuna vurgu yaptı. “Biz yüreği yanan anneleriz” diyen anne Çıkmaz, hapishanelerin önünde eylem yapan annelere karşı şiddete değinerek, “Tecrit kalksın. Tutukluların talepleri yerine getirilsin. Yüreğimiz yanıyor. Biz açlık grevinde olanlar ve destekleyen anneleri kutluyoruz” dedi.

EYLEMCİLERİN FOTOĞRAFLARI TAŞINDI

Silopili tutuklu anneleri ve Barış Anneleri Meclisi üyeleri de, HDP İlçe Örgütü binası önünde bir araya gelerek, açıklama yaptı. Beyaz tülbent takarak, açlık grevi eylemlerine dikkat çekmek için maske takan anneler, eylemcilerin fotoğraflarını taşıdı. Onlarca annenin yanı sıra, HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz ve HDP Silopi Belediye Eş Başkanı Süleyman Şavluk ile çok sayıda partili açıklamaya katıldı. Açıklama sırasında sık sık, “Bijî berxwedana zindanan” sloganı atıldı.

ANNE DENİZ: SOKAKLARDA OLACAĞIZ

Ardından konuşan açlık grevi eylemcisi Mehmet Deniz’in annesi Peri Deniz ise, çocuklarına destek vermek ve talepleri karşılanıncaya kadar sokaklarda olacaklarını vurguladı. Anne Deniz, “Biz sadece barış istiyoruz. Bize ‘vatandaşımız’ diyorlar. Ancak anneleri darp ediyorlar. Bu nasıl vatandaşlık? Sadece barış istiyoruz ve tecrit kalksın” dedi.

Açıklama, “Bijî berxwedana zindanan” sloganıyla son buldu.

TAYBET ANA’NIN EVİNE YÜRÜYÜŞ

Açıklamanın ardından anneler, sokağa çıkma yasağı sırasında vurularak, cenazesi günlerce sokak ortasında bekletilen Taybet İnan’ın (Taybet Ana) evine kadar yürüdü. Zılgıtlar ve sloganlarla yürüyen anneler, Taybet İnan’ın ailesini ziyaret etti.

Program, mezarlık ziyaretiyle son buldu.