HABER MERKEZİ-Ekonomik ve siyasi kriz ile birlikte yüksek enflasyon ve artan işsizlik karşısında üretim gittikçe daralıyor. Art arda gelen zamlar ve ödenemeyen borçlar ise ekonomik gidişata ışık tutar nitelikte.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerine dair YSK’nin tutumunun ne olacağı gündemde yerini korurken halkın gerçek gündemini ise ekonomideki gelişmeler oluşturuyor. Ekonomiye dair alınan her karar ve açıklanan her yeni veri işçi sınıfı ve emekçiler için yeni bir zorluğa ve haklara dönük saldırıya işaret ediyor. “Ekonomi Reform Paketi” adı altında kıdem tazminatına dönük gasp saldırısı şekillendirilirken, artan vergiler ve emeklilik düzenlemeleri de emekçilerin aleyhine uygulamaların önünü açıyor.
SANAYİ ÜRETİMİ DÜŞÜYOR
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Sanayi Üretim Endeksi Şubat 2019 raporuna göre sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,1 azaldı.
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2019 yılı Şubat ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,7 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 5,5 azalırken elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,4 arttı.
2019 yılı Şubat ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,3, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,4 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,8 arttı.
Sanayi üretimi Aralık 2018’de yüzde 10, Ocak 2019’da ise yüzde 7,4 daralmıştı. Sanayi üretimi yıllık bazda Eylül 2018’den beri daralma yaşıyor.
İŞSİZLİK BÜYÜYOR
Dün açıklanan işsizlik rakamlarına göre ise işsizlik 3,9 puanlık rekor artışla yüzde 14,7’ye yükseldi. Tarım dışı işsizlik oranı 4,1 puanlık artış ile yüzde 16,8 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı ise 6,8 puanlık artış ile yüzde 26,7 oldu.
KREDİ BORÇLARI TAKİPTE
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi tarafından, Negatif Nitelikli Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Şubat 2019 Raporu yayımlandı.
Buna göre bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ilk iki ayda 2018’in aynı dönemine kıyasla yüzde 15 artarak 176 bin kişi oldu.
Bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise aynı dönemde yüzde 40 yükselerek 212 bin kişi olarak kayıtlara geçti.
Bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı yılın ilk iki ayında 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 26 artarak 333 bin kişi oldu.