DDSB: Kıdem tazminatı hakkımızı gasp ettirmeyeceğiz!

HABER MERKEZİ- Hükümet tarafından açıklanan “ekonomik reform paketi” ile kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesine karşı Devrimci Demokratik Sendikal Birlik (DDSB) tarafından yapılan açıklamayı olduğu gibi yayınlıyoruz:

“Kıdem Tazminatı Hakkımızı Gasp Ettirmeyeceğiz!

Her geçen gün artan işçi düşmanlığına bir yenisi ekleniyor. Derinleşen ekonomik ve siyasi kriz ile birlikte işçi sınıfının daha fazla güvencesiz, kölece ve düşük ücretlerle çalıştırılması sözde “reform” paketleriyle de meşrulaştırılmak isteniyor. Bu saldırıların sonuncusunu aslında uzun süredir gündemde olan ama işçi ve sendikalardan gelen tepkiler nedeniyle hayata geçirilemeyen kıdem tazminatının gaspı oluşturuyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından 10 Nisan 2019’da “Yeni Ekonomik Program Yapısal Dönüşüm Adımları 2019” adı altında açıklanan “reform” paketi ile birlikte kıdem tazminatının fona devredilerek gasp edilmesi gündeme geldi. Kıdem tazminatının fona devir adı altında sermayeye peşkeş çekilmek istendiği gün gibi açıktır.

AKP hükümetleri döneminde işçi sınıfına yönelik saldırılar boyutlanarak işçi sınıfının tüm kazanımlarına el koyma noktasına gelmiştir. İşçi sınıfına bir nebze olsun iş güvencesi veren, patronu işten atmalar noktasında baskı altında tutan şey kıdem tazminatı hakkının varlığıdır. Şu anda bile işten atmalar yaygın bir biçimde gerçekleşmektedir. Kıdem tazminatının fona devredilerek ortadan kaldırılması işçi sınıfı için daha fazla güvencesizlik, daha fazla sömürü ve işsizlik demektir.

Ayrıca açıklanan “reform” paketi iktidarın seçim süreci boyunca kontrol altında tutmaya çalıştığı ekonomik krizin yükünü işçi ve emekçilerin omzuna daha fazla yıkacağının işaretidir. Hükümet, yerel seçimlerden sonra patronları da arkasına alarak ekonomiye dair açıklamalarda bulundu. Yeni “reform” paketi işçi ve emekçiler için sadece kıdem tazminatının gaspını değil daha fazla vergi yükünü içeriyor. İşçinin zamlar ve yüksek enflasyonla eriyen asgari ücreti artırılan vergilerle tümden kemirilmek isteniyor.

Ekonomik “reform” paketleri egemen sınıfların işçi düşmanlığını maskelemeye yetmiyor. Açıklanan paketler, patronlar için daha fazla kâr anlamına gelirken işçi sınıfı için daha fazla açlık, yoksulluk, güvencesizlik ve işsizlik anlamına geliyor. Seçim ve mazbata tartışmalarının gölgesinde işçi sınıfına yönelik saldırılar gözlerden uzak tutulmaya, işçi sınıfı ve patronlar arasındaki çelişkiler sistem içi siyasi kulvarlara hapsedilmeye çalışılıyor. Söz konusu işçi sınıfı ve emekçiler olduğunda hükümette veya muhalefetteki tüm düzen partilerinin aynı işçi düşmanı koronun doğrudan ya da dolaylı şefleri olduğu açıktır.

Kıdem tazminatı işçi sınıfının büyük mücadeleler sonucu kazandığı bir haktır. Daha önceki düzenlemelerle içi boşaltılmaya çalışılan kıdem tazminatının fona devredilerek gasp edilmesine izin vermeyeceğiz. Artırılan vergi yükü karşısında asgari ücretin vergiden muaf tutulması talebini haykırmaya devam edeceğiz. İşçi sınıfını köleleştiren, onu örgütsüzlüğe ve geleceksizliğe mahkum eden siyasi iktidara, düzen partilerine ve patronlara karşı sınıf mücadelesini yükselteceğiz.

Kıdem Tazminatı Hakkımızı Gasp Ettirmeyeceğiz!

Birlik Mücadele Zafer!

Devrimci Demokratik Sendikal Birlik”