Mardin’de AKP’den başvuru: “Ahmet Türk çok yaşlı, mazbatayı bize verin”

HABER MERKEZİ- T. Kürdistanı’nda HDP çok sayıda belediyeyi kazanmasına rağmen, belediye başkanı seçilen isimlere mazbataları verilmiyor. Onlardan biri de Mardin Eş Belediye Başkanı seçilen Ahmet Türk.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Türk’e henüz mazbatasını vermezken, AKP Mardin İl Örgütü’nden hayli tartışmalı bir başvuru geldi. AKP, Ahmet Türk’ün ‘hasta ve yaşlı’ olduğunu ve ‘belediye başkanlığı görevi yapamayacağı’nı öne sürerek, mazbatanın AKP’li adaya verilmesi için İl Seçim Kurulu’na başvuruda bulundu.

Türk, 31 Mart yerel seçimlerinde yüzde 56,24 oy alarak Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı seçilmişti. AKP Mardin İl Örgütü, mazbatanın ikinci en fazla oyu alana yani yüzde 38,53 oy alan AKP’nin Adayı Mehmet Vejdi Kahraman’a verilmesini istedi.

İl Seçim Kurulu, başvuruyu reddetti; ancak Türk’e mazbatasının verilip verilmemesi konusunda kararı YSK’ye bıraktı.

AKP, YSK’yı beklemeyerek bu kez Ahmet Türk’ün “hasta ve yaşlı olduğu, belediye başkanlığı görevini yapamayacağı” gerekçesiyle İl Seçim Kuruluna başvuru yaptı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Seçimlerin üzerinden 10 günden fazla zaman geçmesine rağmen halen mazbataları verilmeyen yerler var. Mardin ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlarının mazbataları verilmedi. AKP’nin Mardin için verdiği itiraz dilekçesi o kadar komik ki… Ahmet Türk’ün sağlık ve yaşlılık sorunları olduğu gerekçesiyle AKP bir itiraz dilekçesi vermiş. Ahmet Türk yaşlı olduğu gerekçesiyle mazbatanın kendilerine verilmesini istemişler. Bu kadar ucuz mu sanıyorsunuz?

Ben bir kez daha YSK’ye şu çağrıyı yapmak isterim; bugün yarın netleşecek olan itiraz süreçlerinde HDP’nin kazanmış olduğu belediyeler için verilen itiraz dilekçelerini kabul etmemeleri gerektiğini belirtmek istiyorum. Bu oyunun bir parçası olmamaları gerektiğini belirtmek isterim.”

30 Mart 2014 Yerel Seçimleri’nde Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilen Türk hakkında, Ocak 2016’da ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’, ‘silahlı terör örgütü propagandası yapmak’ ve Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet gerekçesiyle yedi yıldan 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Ahmet Türk, 17 Kasım 2016 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden alındı. 21 Kasım 2016’da gözaltına alınan Türk, savcılık sorgusunun ardından Sulh Ceza Hakimliği’ne çıkarıldı ve tutuklanarak cezaevine gönderildi. 3 Şubat 2017 tarihinde sağlık sorunları nedeniyle adli kontrol şartıyla tahliye edildi.