Kırıkkale F tipi hapishanesinde hak ihlalleri devam ediyor

HABER MERKEZİ – Kırıkkale F Tipi Hapishanesi’nde bulunan tutsakların 2019 yılı Ocak-Şubat-Mart aylarına ait hazırladıkları hak ihlalleri raporu özetle şöyle:

“Daha öncesinde de yazdığımız hak ihlallerinde değindiğimiz gibi bulunduğumuz hapishanede var olan sorunların çözüme kavuşturulması bir yana daha da artarak devam etmektedir. Uzun bir aradan sonra yayınlar verilmeye başlanmışken; bu kez de adımıza gelen yayınlar hakkında herhangi bir yasaklama, toplatma kararı bulunmamasına rağmen; keyfi gerekçelerle eğitim kurulunca engelleniyor ve el konuluyor. Tutsakların tedavi hakkının engellenmesi olağan hale gelmiş bulunmakta.

Hastaneye sevke gidenler ya tek kişilik ring aracına takılıyor, tek kişilik ring aracına denk gelmeyip hastaneye gitmeyi başaranların da tedavisi kelepçeli muayene dayatmasıyla engellenmektedir. Bunların yanında tek tip traş dayatması, mektupların keyfi bir şekilde engelenmesi, dilekçelerin işleme konulmaması, çıkarılan yemeklerin kalitesiz olması, keyfi gerekçelerle disiplin cezalarının verilmesi gibi uygulamalar devam ediyor.

Yayın Hakkının Engellenmesi:

– Cihat Özdemir, Murat Karayel, Mert Yazar, Süleyman Yılmaz Bulduruç, Sadık Sabancılar, Resul Kocatürk, Selçuk Çelik, Erdi Sidal, Cem Eren Aslan, Sedrettin Polat, Zeynel Karabulut adına postayla gelen Atılım gazetesinin 9 sayısına, Kızıl Bayrak gazetesinin 5 sayısına, Özgür Gelecek gazetesinin 3 sayısına, Mücadele Birliği gazetesinin 4 sayısına, Yeni Demokrasi dergisinin 2 sayısına, Proleter Devrimci Duruş gazetesinin 1 sayısına hakkında mahkemece verilmiş toplatma, yasaklama kararı olmamasına rağmen Eğitim Kurulu tarafından el konularak verilmemiştir. Engellenen gazetelere, dergilere dair İnfaz Hakimliği, ACM’ye yaptığımız itirazlar istisnasız olarak reddedilmekte.

– Cem Eren Aslan adına posta ile gelen 2 adet kitap bandrolsüz olduğu gerekçesiyle verilmemiştir.

Tedavi Hakkının Engellenmesi:

– Cihat Özdemir yaşadığı bayılmalar nedeniyle Kırıkkale Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümü’nden 2018 yılı yaz aylarında çekilmesi istenen beyin MR’ı aradan 8 ay geçmesine rağmen çekilmedi.

– Zeynel Karabulut’un hastane sevki 2 kez tek hücreli ring aracı dayatması nedeniyle iptal edildi.

– Sinan Akbayır 17.01.2019 tarihindeki Numune Hastanesi’ne olan sevki tek hücreli ring aracı dayatması nedeniyle yapılmamıştır.

– Sadık Sabancılar 02.03.2019 tarihinde Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi’ne götürülmüş ama doktorun kelepçeli muayene dayatması nedeniyle tedavisi yapılmadı.

– Resul Kocatürk 05.02.2019 tarihinde Kırıkkale Tıp Fakültesi’nde yapılacak tedavisine tek hücreli ring aracı dayatması nedeniyle götürülmedi.

Disiplin Soruşturmaları:

– Sadık Sabancılar’ın kamera kapatması nedeniyle Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen ayrı ayrı 3 kez kesinleşmiş hücre cezası nedeniyle Şartlı Salıverilme ve Denetimli Serbestlik hakları kaldırılmış, infazı yakılmıştır. Karara ilişkin Erzurum 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptığı itiraz da reddedilmiştir.

– Sadık Sabancılar’a havalandırma çatısına gözetleme ve taciz amaçlı takılan kameranın görüntü almasına engellediğinden dolayı verilen 3 günlük ve 1 günlük ayrı ayrı hücre cezaları onaylanmış olup 4 günlük hücre infaz edildi.

– Cihat Özdemir’e Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla şartlı tahliyeden yararlandırılmaması yönünde karar vermişti. Ardından bu karar kaldırılmıştı. Ancak idarenin kimi itirazlarla alınan kararlar sonrasında Cihat Özdemir’in infazının yakılmasına karar verildi. Bu karara ilişkin yapılan itiraz da reddedildiği için infazının yakılması kesinleşmiş bulunuyor.

– Selçuk Çelik ve Murat Karayel’e havalandırmada bulunan kamerayı kapattıkları gerekçesiyle verilen iki kararla iki kez 4’er gün hücre cezası verildi. Selçuk Çelik’e ring aracında bulunan kamerayı kapatması nedeniyle verilen 2 günlük hücre cezası onaylanmış ve infaz edildi.

– Zeynel Karabulut’a verilen 3 günlük hücre cezası sağlık sorunlarından kaynaklı “hücrede tek başına kalamaz” raporundan dolayı 6 günlük görüş cezasına çevrilmiştir.

İletişim Hakkının Engellenmesi:

– Selçuk Çelik tarafından Emre Solcan’a gönderilen mektup “örgütsel haberleşme” gerekçesiyle gönderilmemiştir.

– Zeynel Karabulut ve Sinan Akbayır’a İHD tarafından gönderilen mektuplar verilmeyerek İHD’ye geri gönderilmiştir.

Diğer Hak İhlalleri:

– Resul Kocatürk’e posta koli ile gelen masa takvimi ve ajanda verilmedi. – Sinan Akbayır’a koli ile gelen 4 adet defter, renkli kalemler verilmedi.

– Zeynel Karabulut’a posta koli ile gelen akort cihazı, iki adet ajanda, tükenmez kalem, nevresim takımı verilmedi. Oysa yönetmeliğin 69. maddesinde “bayram, doğum günü ve yeni yılda gönderilen hediyelik eşyalar verilir” denilmektedir. Buna rağmen hediye olarak gönderilen eşyalar verilmemiştir.”