Diyarbakır’da 287 STK temsilcisi : Geç olmadan çözüm bekliyoruz !

HABER MERKEZİ – Abdullah Öcalan’a yönelik tecritin son bulması için DTK Eşbaşkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven’in başlattığı açlık grevinin kritik bir sürece girmesine karşın devletin bu konudaki duyarsızlığına karşı Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu, konuya ilişkin Sur ilçesindeki bir otelde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya 17 ilden 287 sivil toplum kuruluşunun temsilcileri katıldı.

“Yaşam hakkını savunuyoruz” başlığı altında yapılan açıklamada, ağır aksak ilerleyen demokrasi ve hukukun son iki yıldır tamamen özünden uzaklaştığı belirtilerek şunlar söylendi: “Leyla Güven’in başlatmış olduğu açlık grevi bugün itibari ile ülke içinde ve dışında binleri aşan katılımlarla devam etmektedir. An itibari ile açlık grevindekilerin durumu kritik aşamayı geçmiştir. Bununla beraber hapishanelerden ölüm haberleri gelmeye başlamıştır. Özellikle siyasal iktidarın sorunu görmezden gelmesi kaygılarımızı daha da artırmaktadır. Sürecin bu şekilde devam etmesi sonucunda daha fazla can kaybının yaşanması kaçınılmazdır. Bu durum toplumsal barışın demokrasinin ve insan haklarında tamir edilemeyecek yaralar açacağı aşikârdır.”

“Geç olmadan iktidarı sorunu çözmeye davet ediyoruz”

Hapishanelerde başta hekimler olmak üzere bağımsız heyetlerin ziyaretine izin verilmediği için eylemcilerin sağlık durumları ile ilgili sağlıklı bilgiler alınamadığı ifade edilerek; “Avukatlar ve ziyarete giden tutuklu yakınlarından edinilebilen kısıtlı bilgiler eylemcilerde ciddi kilo kayıplarının yaşandığı, sağlık sorunların ortaya çıktığı ve kritik eşiğin aşıldığını işaret etmektedir. Kimi hapishanelerde yaşamsal önemde olan başta B1 vitamini olmak üzere sıvı, tuz ve şeker verilmemektedir” denildi.

Açıklama şu çağrı ile sona erdi: “Demokrasi, emek ve meslek örgütleri olarak toplumsal barış için herkesi insani, ahlaki ve vicdani sorumluluğa davet ediyoruz. Bu bağlamda toplumsal barış ve yaşam hakkı için çok geç olmadan siyasal iktidarı, evrensel hukuk değerleri içerisinde sorunu çözmeye davet ediyoruz.”