Basel’de Dersim Devrimci Güç Birliği ile dayanışma etkinliği

İSVİÇRE- Basel’de Dersim Devrimci Güç Birliği ile dayanışma amaçlı bir etkinlik düzenlendi. Dersim’de oluşturulan devrimci güç birliğinin çalışmalarının desteklenmesi, bu sahada nasıl ele alınması gerektiğine dair panel formatında gerçekleştirilen etkinlik, zengin sunum ve tartışmalarla geçti.

Etkinliğe NCDK-S, FEDA,  İsviçre Partizan, İGİF ve Devrimci Cephe gibi devrmici-demokrat kurumların yanı sıra eski HDP Muş milletvekili Demir Çelik ve DBP Dersim eski il eş başkanı Hülya Yer katılım sağladı. Etkinliğe ayrıca Can TV de katılarak çekim gerçekleştirdi.

İki bölüm şeklinde örgütlenen edilen etkinliğin ilk bölümü katılımcıların sunumları ile gerçekleştirildi. İkinci bölümü ise soru-cevap şeklinde devam etti.

Panelde genel anlamda konuşmacılar tarafından Dersim’de mevcut parçalanmışlığın devletin tam da istediği bir durum olduğunu ve bu duruma son verilmesi gerektiği belirtildi. Kimi kurum temsilcileri ise, SMF adayının geri çekilerek HDP’yi desteklemesi gerektiğini ifade ettiler.

ESAS MÜCADELE SEÇİMLERLE YÜRÜTÜLEMEZ

Panelde konuşmasını gerçekleştiren İsviçre Partizan temsilcisi ise genel anlamda seçimlere, özelde de yerel seçimlere yaklaşımlarını ortaya koyarak, Türkiye’nin güncel politik atmosferinin genel sunumu içerisinde, seçimlerin niteliğini, egemenlerin bunu ele alışlarını, halka saldırılarını, devrimci, yurtsever, komünist güçlere dayatılan imha ve teslimiyet politikalarına karşı esas mücadelenin seçimlerle yürütülemeyeceğinin altını çizdi. Genel saldırıların özgün anlamda hedefinde Kürt ulusu ve ulusal hareketin olduğu, kayyum politikalarının boşa çıkarılması, buna karşı etkili ve sürekliliği sağlanmış bir mücadele hattının tüm devrimci-yurtsever güçlerle birlikte örülmesi gerektiği ifade edildi. Meselenin 31 Marta odaklı ele alınmaması gerektiği, seçim sonrasına dair bir mücadele perspektifine sahip olunması gerektiği, HDP ve seçimlere katılan diğer dost yapıların bu perspektiflerden uzak olduğu eleştirisi getirildi.

FAŞİST DİKTATÖRLÜĞE KARŞI ORTAK MÜCADELE YARATILMALI

Genel panorama ve yönelimler çerçevesinde, tüm devrimci-yurtsever güçlerin, faşist diktatörlüğe karşı ortak mücadele platform ve ittifakının yaratılmasının bu sürecin ihtiyacı olduğu vurgulandı. Dersim’de oluşturulan bu güç birliğinin de bu ihtiyacın somut adımı olduğu ve desteklenmesi gerektiği vurgulandı. İttifak, güç birliği anlayışıyla hareket etme yerine kendini dayatan, aday ve adayın seçilmesine odaklı yaklaşımlar eleştirilerek, bunun ortak mücadele perspektifine zarar verdiği vurgulandı. Bu anlamda HDP ve SMF eleştirildi. SMF’nin, Türk Orta (Milli) Burjuvazisinin reformcu temsilcisi ve sosyal şoven TKP’yi Dersim ve Türkiye’nin bir çok alanında meşrulaştıran yaklaşımının mahkum edilmesi gerektiği ifade edildi.

Dersim’de yürütülen seçim çalışmasına gönüllü katılımcıların da örgütlendiği toplantıda, özellikle kadınların kendini önermesi dikkat çekti.

Tüm panelistlere gelen soruların yanıtlanmasının ardından panel, belirlenen saatte bitirildi.