ZÜRİH- 28 Haziran’da gerçekleştirdiği deklarasyon ile kuruluşunu ilan eden Mor Kızıl Kolektif, 27-28 Ekim 2018 tarihlerinde İsviçre’nin Zürih şehrinde ilk eğitim kampını gerçekleştirdi. Avrupa’nın birçok şehrinden bir araya gelen kadınlar, yoğun gündemler ile iki gün boyunca eğitim çalışmalarını yürüttü.
Avusturya, Almanya Fransa, Belçika ve İsviçre’nin birçok şehrinden kadınlar bir araya gelerek yoğun tartışma ortamında verimli bir eğitim kampı gerçekleştirdi.
Mor Kızıl Kolektif eğitim kampı, belirlenen konu başlıklarına uygun olarak başladı ve belirlenen plan doğrultusunda sonuçlandı.
Birinci gün sabah saatlerinde başlayan etkinlikte, kolektif bir şekilde hazırlanan kahvaltı sonrası eğitim kampına start verildi. Etkinlikte, devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşu “biz vereceğiz morluğu ve kızıllığı sokaklara ve hayata, yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek” şiarı ile sonlandırıldı.
İlk günün ilk oturumunda çeşitli ülkelerden bir araya gelen kadınlar kendilerini tanıttı. Tanıtım sonrası ilk eğitim Mor Kızıl Kolektif programının okunarak açıklanması ve bunun üzerine yürütülen tartışmalarla gerçekleşti. Sinevizyon eşliğinde madde madde sunum yapılırken, her maddede ortak tartışma yürütülerek fikirlerini beyan eden kadınların fikir ve önerileri ile verimli bir şekilde devam etti. Etkinlikte ev içi kadın emeği konusu yoğun bir şekilde ele alındı. Katılımcı kadınların ev içi emeklerinin görünür kılınması yönündeki tartışmaları, talepleri ve genel tutumları konuya derinlik ve zenginlik kattı.
İlk oturumun ardından kısa bir mola verilerek ikinci gündem maddesi olan Mor Kızıl Kolektif’in çalışma tarzı, örgütlenme tarzı ve şemasına geçildi. Yine görsel olarak zenginleştirilerek yapılan sunum, kadınların söz alarak katkı sunması ile devam etti. Kadınların tartışmalara yoğun katılımı geç saatlere kadar programın sürmesine rağmen dikkat çekti. Erkek yoldaşların da kadın sorunu ve mücadelesi noktasında öğrenmeye çaba harcamaları ise eğitim kampının verimli ve ileriye doğru atılan adımların sağlam ve başarılı olacağının sinyalini vermektedir. Geç saatlere kadar devam eden ikinci oturumun bitiminde ise akşam yemeğine geçildi.
Devamında ise kültürel etkinliğe geçildi. Hep birlikte halaylar çekerek eğlenen kadınlar, birlikte marşlar söyleyerek gün boyu yaşanan yoğunlaşma ve dikkati coşkuya çevirdi.
İkinci günün ilk oturumunda “eşit ise eşit ücret” konulu bir sunum ile devam edildi. Sunumun ardından çalışan kadınlar ise iş yerlerinde yaşadıkları kadın-erkek arasındaki eşitsizliğe dair örnekler vererek zenginleştirildi.
Kampın bu bölümünden sonra Partizan’ın aynı gün yaptığı “Kamuoyuna Zorunlu Açıklama: Tasfıyecı Kaçkınlığın ‘Olağan’ Evrimi: Devletle İşbirliği ve İhbarcılık” başlıklı açıklama kamp bileşenlerinin gündemine geldi. Konunun devrimci, demokratik değerlerin aşındırıldığı yönlü yoğun bir tartışma ve oldukça sert tepkiler verildi. Kamp bileşenleri bu soruna karşı kesin ve kararlı bir şekilde bir kadın örgütü olarak tutum alınması gerektiğinin altını çizdi. Bu bağlamda kamp vesilesiyle Mor Kızıl’ın bir deklarasyonla tutum alması benimsendi. Bu eksende tavır deklarasyonuna dair tartışma yürütülerek görevlendirme yapıldı.
Kısa bir molanın ardından ikinci oturum Feedback ile devam etti. Kadınların kampta geçirilen iki günlük eğitim kampının değerlendirmesi ile devam etti. Kadınların kendi sorunları etrafında birleşerek ortak mücadele hattı örme bilincinde olması ise başarılı bir eğitim süreci olduğu anlamını taşımaktadır.
Eğitim kampında konuların güncellikle birleştiriler interaktif şekilde sunumu ve anlaşılır sade bir dilde sunulması konuların kavranılması ve düşünsel katılımı olumlu bir şekilde etkiledi. Oldukça nitelikli geçen kamp son derece beğeniyle karşılanmış ve benzer kampların devamı talep edilmiştir.
Katılımın sayıca iyi olmasının yanında göze çarpan en önemli diğer nokta ise kadınların kolektif bir kafa yapısı ile üretmenin değerine vurgu yapılmasıydı.
Etkinlik, Bandista’nın kadın şarkısının ve Enternasyonel Marş’ın söylenmesi ile sona erdi.