HABER MERKEZİ- Diyarbakır ve çevre illerde yıllarca imamlık yapan 63 yaşındaki Abdülkadir Anar, 2003 yılında emekli olduktan sonra Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kapatılan Din Adamları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne (DİAY-DER) üye oldu ve derneğin faaliyetlerinde aktif olarak çalıştı.
Aynı zamanda Demokratik Bölgeler Partisi’nden (DBP) Bağlar Belediyesi Meclis Üyesi olan Anar, derneğin çalışmaları kapsamındaki belediyelerin cenaze hizmetlerini yürütemediği durumlarda, cenaze sahiplerinin isteği üzerine, cenazelere katılarak dini vecibeleri yerine getirdi.
DİNİ VAZİFELERİNİ YERİNE GETİRİNCE BAŞINA NELER GELDİ
Yapılan ortam ve telefon dinlemeleri sonucu Anar hakkında, ‘Hayatlarını kaybeden örgüt üyelerinin aileleriyle irtibat sağlayarak cenaze defin, mevlit, taziye işlemlerini organize ederek katılmak, sivil Cuma Namazı organize etmek ve kıldırmak, cenaze namazını kıldırmak için DİAY-DER’den imam temin etmek, DİAY-DER adı altında örgüt üyelerinin cenaze ve yas evlerine katılmak, mezar yıkımlarını protesto amaçlı düzenlenen basın açıklamalarına katılmak” gerekçeleriyle hakkında ‘örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla dava açıldı.
‘KİM OLURSA OLSUN CENAZEYE KATILIRIM’
Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuksuz yargılanan Anar, karar duruşmasındaki savunmasında, almış olduğu medrese eğitimi ve yıllarca yapmış olduğu imamlık mesleğinin gereklerini İslam’a uygun bir şekilde yerine getirdiğini söyledi. Anar, DİAY-DER üyesiyken katıldığı örgüt üyelerinin cenazelerine ilişkin, “Almış olduğum dini eğitimden dolayı kim olursa olsun cenazesine çağırıldığımda dini vecibeleri yerine getirmek için giderim. Katıldığım cenazeleri, ben değil aileleri organize ediyor” dedi.
DİAY-DER’in çalışan ve emekli imamların özlük haklarına ilişkin faaliyet yürüten ve toplumun dini vecibelerini yerine getirilmesinde yardımcı olan yasal bir dernek olduğunu belirten Anar, sivil Cuma namazlarına da dernek organize ettiği için katıldığını kaydetti.
İDDİANAME YORUMLAR ÜZERİNE
İddianamenin kolluğun tamamen hiçbir dayanağı olmayan yorumları çerçevesinde hazırlandığını belirten Anar’ın avukatı Soran Haldi Mızrak, iddianamede 14 adet iletişim tespiti yer aldığı, bunların tamamına yakınının müvekkilinin kendi gibi mesleğinde emekli olan arkadaşlarıyla yaptığı görüşmelerden oluştuğunu söyledi. Mızrak, müvekkilinin arkadaşlarıyla yaptığı ‘cenaze namazları kılmak, kıldırmak ve mevlit’ gibi konuşmaların iddianameye ‘örgütsel konuşmalar’ olarak girdiğini söyledi.
Mızrak, “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi olarak yaptığı açıklamada belirtiği üzere, sadece Müslüman bir kimsenin cenaze namazına değil, gayrimüslim olduğu bilinen bir kimsenin dahi cenazesine katılabilmesi, kilise ve benzeri yerlerdeki taziye ve teselli amaçlı ziyaretlerde bulunmasının İslam şeriatına uygun olduğu bildirilmekteyken de bu kadar açık hükümler bulunan İslam’da cenazeyle ilgili hususlarda, kayıtsız kalması düşünülemez bir durumdur” ifadelerini kullandı.
DİYANET YÖNETMELİĞİNDEKİ TANIMLAMADIŞINA ÇIKMADI
Diyanet İşleri Başkanlığı Çalışma ve Görev Yönetmeliği’nin 8’inci bölümünün 40’ıncı maddesinin, ‘Belediye tarafından cenaze hizmeti verilmeyen yerlerde, cenazeye teçhiz ve tefkin hizmeti vermek, cenaze namazını kıldırmak ve defin işlemlerini yapmak’ olduğuna dikkat çeken Mızrak, emekli bir imam olan müvekkilinin kanunda belirtilenin aksine bir davranışta bulunmadığını söyledi.
‘SADECE DİNİ VAZİFELERİNİ YERİNE GETİRDİ’
Mızrak, “Müvekkilim; imam hatip lisesi mezunu, medrese eğitimli bir imamdır. Yalnızca dini vazifelerini yerine getirmek amacıyla bu faaliyetlere katılmıştır. Onun dışındaki tüm gösteri ve yürüyüşlerde, müvekkilin attığı tek bir slogan, herhangi bir direnişi bulunmamaktadır. Örgütsel üyelik konusunda Yargıtay içtihatları mevcuttur. Örgüt üyeliği unsurları dosya kapsamında oluşmamıştır, müvekkilimin beraatını istiyorum” dedi.
ÖRGÜT ÜYELİĞİNDEN CEZA
Mahkeme, cenaze törenlerine katılarak dini vecibeleri yerine getiren, sivil Cuma namazlarını kıldıran ve basın açıklamalarına katılan Abdulkadir Anar’a, “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Gerekçeli karar yayınladıktan sonra Avukat Mızrak, mahkemenin kararını Antep Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf etti.
(MEZOPOTAMYA AJANSI)