Cumartesi Anneleri 701. haftada abluka altında kayıplarının akıbetini sordu

İSTANBUL- Devlet tarafından gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini arayan ve sorumluların yargılanmasını isteyen Cumartesi Anneleri ve İnsanları geçen hafta karşılaştıkları polis saldırısının ardından, ‘meydanları terk etmeyeceğiz’ diyerek 701. haftalarında da Galatasaray Meydanı’na yürümek istedi.

Yürüyüş öncesi sabahın erken saatlerinden itibaren İstiklal Caddesi polis ablukasına alındı. Galatasaray Lisesi’ne giriş çıkışlar ise yasaklandı. Onlarca TOMA, ambulans ve itfaiye aracı ile Taksim ablukaya alındı.

POLİS: YAPILAN EYLEM KANUNA AYKIRI

Bu haftaki eyleme katılmak isteyenler ise İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi  önünde toplandı. CHP Milletvekilleri Ali Şeker, Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekilleri Hüda Kaya, Züleyha Gülüm, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Erkan Baş, Garo Paylan, Ahmet, Serpil Kemalbay, Saruhan Oruç, CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, EMEK Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe, sanatçı Ferhat Tunç, gazeteci Hrant Dink’in oğlu Arat Dink ve çok sayıda kişi annelere destek olmak için İHD önünde bir araya geldi.

Saat 11:30’da  Cumartesi Anneleri ellerinde karanfillerle göğüslerinde ise kaybedilen yakınlarının fotoğrafları ile İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nden yürüyüşe geçti.

Cumartesi Anneleri’nin yürüyüşü Büyük Parmakkapı Sokak’ta polisler tarafından engellendi. Annelerin önünü kesen polis, eylemin “kanunsuz” olduğunu öne sürerek dağınılmaması halinde saldırmakla tehdit etti. Bunun üzerine anneler o sokakta yere oturarak kayıplarının akıbetini sordu.

MEHMET ERTAK’IN AKIBETİ SORULDU

Bu haftaki basın açıklamasını gözaltında katledilen Hasan Ocak’ın kız kardeşi Maside Ocak okudu. “701.haftadır gözaltında kaydedilen sevdiklerimizi arıyor ve kaybedenlerden hesap soruyoruz” ifadelerini kullanan Ocak, “701 haftadır kayıplarımızın akıbetini akıbeti açıklamadığı için, mezar yerleri gizlendiği için suçlular bilinmelerine rağmen cezalandırılmadıkları için Galatasaraydayız. 701. haftadır hak talep edenlere yönelmiş her türden şiddeti bertaraf etmekle ve adaleti sağlamakla görevli olan devletin, kendi yarattığı inkar, baskı ve şiddet ortamında hukuka, hakikate ve adalete ulaşamadığımız için Galatasaraydayız. 701 haftadır eksilemeyen yasımız, bitmeyen bekleyişimiz, tükenmeyen umudunuz, solmayan karanfillerimizle meydanlardayız. Mehmet Ertak’ın akıbeti açıklayıncaya ve onu kaybedenler evrensel hukuka uygun yargılanıncaya kadar bu dosya bizim için kapanmayacak. Bu dosyanın avukatı da Mehmet Ertak gibi kaybedildi ve 143 haftadır dosyasında hiçbir ilerleme yok” denildi. Ocak basın açıklamasını Ertak ve Elçi için adalet istemekten vazgeçmeyeceklerini vurgulayarak sonlandırdı.